Algemeen

Er wordt steeds minder geld betaald voor oud papier, mede door een streng invoerbeleid in China. Dat merken de recyclebedrijven als eerste. Papierverwerker Recycling Continue in Oosterhout bijvoorbeeld vraagt nu al geld aan bedrijven en verenigingen die oud papier komen brengen. De verwachting is dat de situatie volgend jaar verder verslechtert.

De lagere papieropbrengst betekent ook dat gemeenten de belasting moeten verhogen: “De lagere papierprijs heeft al gevolgen gehad voor de afvalstoffenheffing voor volgend jaar”, zegt de gemeente Tilburg. De markt voor oud papier staat al langer onder druk. Al jaren lopen de prijzen die voor oud papier betaald worden terug, maar verwacht wordt dat januari 2020 een dieptepunt wordt.

“Wij vragen nu al geld aan klanten die oud papier komen brengen”, zegt papierverwerker Andries Puijfelik van Recycling Continue in Oosterhout. Die klanten zijn divers, van marktkooplui tot distributiecentra. Maar ook verenigingen kloppen aan bij het bedrijf van Puijfelik. De vraag is hoe lang nog. “We moeten steeds meer vragen, tot wel veertig euro per duizend kilo. En we zijn niet de enige, 2020 wordt een omslagpunt.”

Marijn Rypma van Vissers Recycling in Tilburg bevestigt het beeld: “Ook wij verwachten binnenkort geld te moeten vragen aan bedrijven die papier komen brengen. De importlanden zitten op slot. Het kan niet anders.” De problemen met China zijn politiek van aard. Rypma: “We zamelen in Europa acht miljard kilo papier meer in dan we kunnen verwerken. Dat moet dus allemaal naar het buitenland. Maar China wil eigenlijk geen afval meer importeren, dus hebben ze besloten dat er veel minder papier het land binnen mag komen. De fabrieken staan stil daar.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven