Algemeen

Er is nog geen snelle oplossing voor de tientallen gedumpte kunstgrasvelden in de Gelderse plaatsen Velddriel en Hedel. Dit bleek vrijdag bij de bestuursrechter in Arnhem. De afgedankte matten zijn afkomstig van kunstgrasrecyclingsbedrijf TUF in Dongen.

Afgelopen december bracht het tv-programma ZEMBLA naar buiten dat TUF Recycling zeker vijftig afgedankte kunstgrasvelden met rubber korrels gedumpt heeft bij een boerderij in Velddriel en op een industrieterrein in Hedel. De gemeente wilde toen al vóór 25 december 2018 de velden weg hebben. Het zou om zeker vijfhonderd volle vrachtwagens gaan.

De eigenaren van de twee terreinen waar het kunstgras ligt, riskeerden een dwangsom van 30.000 euro als het afval niet verwijderd werd vóór 25 december. Uiteindelijk gaf de rechter eind januari tot 1 juli extra tijd aan de terreineigenaren om een oplossing te vinden en schortte de dwangsom op. Die termijn is inmiddels verstreken.

Volgens het Brabants Dagblad liet de raadsman van de terreineigenaren weten dat ze er alles aan gedaan hebben om een oplossing te vinden. Een deel van de kunstgrasmatten zou zijn verplaatst naar bedrijventerrein De Geerden in Velddriel. De vergunning voor de opslag en locatie is nog niet rond. Bovendien is er een zogeheten Bibob-onderzoek gestart naar de integriteit van de vergunningaanvragr.

De wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. De raadsman vroeg de rechter om nieuw uitstel, tot zes weken na de uitspraak in de Bibob-procedure. Vrijdag 12 juli wordt duidelijk of de eigenaren die extra tijd krijgen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven