Algemeen
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en Jan Vlak (directeur Stichting OPEN) gooien afgedankte apparaten in de Wecycle-inleverbak.

De verhuizing van de Eerste en Tweede Kamer naar een tijdelijke nieuwe werkplek vindt de komende weken plaats. Bij deze verhuizing komen veel afgedankte elektrische apparaten, armaturen en energiezuinige verlichting, ook wel e-waste genoemd, vrij. Door deze apparaten in te zamelen, voor hergebruik of recycling, krijgen grondstoffen uit de afgedankte apparaten een tweede, derde of zelfs tiende leven. Dat draagt bij aan het tegengaan van grondstoffen-schaarste en CO2-uitstoot.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, vanuit haar portefeuille verantwoordelijk voor de transitie naar de circulaire economie, levert haar e-waste daarom in. Hiermee vraagt zij aandacht voor circulair verhuizen. De afgedankte apparaten deed ze in de Wecycle-inleverbak, die voor de gelegenheid bij de ingang van de Kamer was neergezet.

Zo’n 1,5 miljoen mensen verhuizen jaarlijks in Nederland. Met de inleveractie bij de Kamer worden Nederlanders geïnspireerd om ook bewust om te gaan met hun e-waste. Zij kunnen hun afgedankte apparaten inleveren bij een van de 13.000 Wecycle inleverpunten door het hele land. Niet alleen Van Veldhoven gaat bewust om met afgedankte apparaten, dit geldt ook voor de parlementsleden. Zij ontvingen een mail met tips over hoe en waar zij de e-waste, die vrijkomt bij het leeghalen van hun bureau, kunnen inleveren. Verschillende leden gaven aan deze tips ter harte te nemen.