Algemeen

Een meerderheid van de gemeenteraad van Alkmaar ziet een onderzoek naar een fusie tussen de Alkmaarse Huisvuilcentrale (HVC) en het noodlijdende Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) niet zitten. Twintig raadsleden stemden voor, veertien tegen. Alkmaar is hiermee de vijfde Noord-Hollandse gemeente zijn die zich duidelijk tegen de fusiewens uitspreekt.

Castricum, Heiloo, Uitgeest en Bergen gaven vorige week al aan geen fusie van afvalverwerker HVC met het wankelende Amsterdamse AEB te willen. Een onderzoek hiernaar willen zij niet afwachten. Ook Alkmaar is dus tegen. Arie Epskamp van de Senioren Partij: “Het is daar organisatorisch en financieel een puinbak, en dat los je zelf maar op.”

De gemeente Amsterdam klopte met de fusiewens aan bij HVC en haar aandeelhouders. HVC verwerkt op dit moment afval van 44 gemeenten en zes waterschappen, en al die instanties zijn aandeelhouder. Amsterdam zou graag de 51ste partij worden.

‘Geen sturende hand, maar welkom als klant’, is het oordeel van de Alkmaarse raad. “Er staat daar een hopeloze instelling”, aldus Epskamp. “Die moeten wij dan gaan saneren en dit gaat ten koste van onze inwoners. Die moeten vermoedelijk meer gaan betalen voor de afvalstoffen en dat willen we niet. Wij begrijpen dat er interesse is van bedrijven voor AEB. Vooral doen!”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven