Ga naar hoofdinhoud

Online supermarkt gaat oude elektronica ophalen

Foto: Picnic/Koolhoven & Partners

Online supermarkt Picnic haalt gedurende enkele weken elektronische apparaten op bij klanten in de omgeving van Zwolle en Meppel. Deze actie heeft de supermarkt opgezet in samenwerking met de Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland.

De ongeveer 100.000 Huishoudens in Zwolle en Meppel kunnen bij de bezorging van de boodschappen een föhn, koptelefoon, afstandsbediening of smartphone meegeven voor hergebruik of recycling. Volgens medeoprichter van Picnic, Michiel Muller, past het ophalen van kleine oude elektronische apparaten goed bij de duurzame missie van de online supermarkt. “Gezinnen hebben steeds meer elektronische apparaten die niet gebruikt worden, bijvoorbeeld omdat ze niet meer werken of omdat kinderen er op uitgekeken zijn. Vaak kan tot tachtig procent van een klein huishoudelijk apparaat gerecycled worden. Aangezien we al aan de deur komen maken we het in de campagneweken extra makkelijk om afgedankte apparaten mee te nemen voor hergebruik. Huishoudens leveren al langer lege Nespresso-capsules en plastic tasjes in bij onze runners. Met deze laagdrempelige actie geven we nu ook elektrische apparaten een tweede leven.”

Klanten hoeven de apparaten alleen schoon in een tasje te stoppen en mee te geven aan de bezorger. Vanaf daar gaat de apparatuur naar een sorteercentrum, waar deze wordt gecontroleerd op mogelijke bruikbaarheid of door gaat voor recycling.