In Bergen op Zoom bouwt het Israëlische UBQ een recyclinginstallatie met onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium. In de fabriek wordt vanaf volgend jaar zomer een nieuwe bio-based grondstof uit ongesorteerd huishoudelijk afval gehaald, die als vervanging dient voor plastic. Het gaat om een investering van 100 miljoen euro.
Het bedrijf UBQ zet met de bouw van de fabriek in Bergen op Zoom de eerste stap naar een wereldwijde uitrol van het bedrijf. UBQ ontstond ongeveer tien jaar geleden in Israël. UBQ heeft in Tze’elim, een kibboets in de Negev-woestijn in het het zuiden van het land, een fabriek. Hier maakt het bedrijf de zogenaamde UBQ Material, een gepatenteerde korrel die plastic deels of helemaal kan vervangen in de productie van verschillende materialen.
Voor het maken van deze korrel gebruikt het UBQ ongesorteerd huishoudelijk afval. Materiaal dat anders op een stortplaats of in de verbrandingsoven zou belanden. Denk aan voedselresten, vervuild karton en papier, ongesorteerde plastics en zelfs vieze luiers. Jack Jennissen is bij UBQ in Nederland sinds enkele maanden verantwoordelijk voor de inkomende stromen van het bedrijf. Hij leidt RMBrond in de nieuw aan te bouwen fabriek. Maar: “foto’s mogen er niet worden gemaakt van de lijnen. We houden onze bijzondere installatie en processen graag geheim”, aldus Jennissen.
De lijn is ook nog in aanbouw. Het achterste gedeelte van een van de loodsen staat al volgebouwd met een gigantische recyclinginstallatie. De nog in folie verpakte onderdelen voor de rest van de lijn die buiten en voorin de hal liggen maken duidelijk dat dit nog maar het begin is. “Natuurlijk zitten er machines tussen zoals bekend in de recycling zoals schredders en zeven. Maar hoe wij die inzetten en de wijze waarop we tot ons eindproduct komen, dat is echt geheim”.
Groot, groter, grootst
De nieuwe fabriek is bij ingebruikname een stuk groter dan de lijn die al draait in Israel. “Eerst halen we metalen en mineralen uit de afvalstroom. Deze recyclebare materialen gaan naar andere recyclers om daar tot grondstof te worden verwerkt. Wat overblijft wordt uiteindelijk verwerkt in de UBQ-Material. Daarom zijn we 100% circulair, zelfs met huishoudelijk afval”, vertelt Jack.
De nieuwe fabriek gaat 120.000 ton aan afval verwerken tot nieuwe grondstof. Het eindresultaat, nadat alle niet bruikbare materialen en het vocht er uit is gehaald, komt uit op ongeveer 85.000 ton aan nieuwe grondstof. Ook de exacte samenstelling van het eindproduct houdt de recycler liever geheim. Maar dat er vertrouwen is in de toepasbaarheid en het positieve effect op de carbon footprint, dat blijkt wel uit de investering van meer dan 100 miljoen euro in deze nieuwe fabriek in Bergen op Zoom. Daarbij is de bouw van deze fabriek slechts het begin van een veel grotere ambitie. “Er liggen al plannen voor een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten en een elders in Europa. Deze worden nog veel groter dan dat we hier in Bergen op Zoom neerzetten”, vertelt Jennissen.
Toepasbaarheid
Het materiaal dat UBQ maakt uit het afval is dus te gebruiken als vervanging voor plastic. “Deze grondstof heeft productstatus, is CO2-negatief en van near food kwaliteit en daarmee kan het in heel veel verschillende toepassingen gebruikt worden”, vertelt Jack. Op de kast bij de entree van de in aanbouw zijnde fabriek pronken de producten waarin het materiaal van de recycler is verwerkt. Een tray met de opdruk van een grote Amerikaanse fastfoodketen ligt naast automatten en andere onderdelen van een groot automerk. Materialen die normaal van 100 procent plastics worden gemaakt. Maar ook frisdrankkratten, een kattenbak en bloempotten staan als voorbeeld voor de toepassingen waarin het materiaal van UBQ plastic kan vervangen.
Handjes nodig
De 5 hectare grote fabriek is nu nog in aanbouw. Naar verwachting opent deze midden 2023. “Nu zitten we met ongeveer 30 collega’s hier in het pand. Zodra de lijnen gaan draaien zullen we veel meer mensen nodig hebben. De fabriek levert 140 fulltime arbeidsplaatsen op en daarvoor zijn we inmiddels begonnen met werven”.
