Algemeen
foto: Shutterstock

Autofabrikant Audi wil de circulaire oplossingen voor zijn autowrakken versnellen door met vijftien partners in een onderzoeksproject de recycling van oude auto’s te verbeteren. Een van de partners is Circularise, een Nederlandse specialist in digitale productpaspoortsoftware, die alle partners een digitale tool heeft geleverd om de beweging van alle materialen van demontage tot recycling en dus hergebruik te traceren.

Omdat weinig materialen die voor de productie van nieuwe voertuigen worden gebruikt uit autowrakken worden teruggewonnen, is ‘Material Loop’ opgezet met gespecialiseerde bedrijven uit de onderzoeks-, recycling- en toeleveringssector. ‘Staal, bijvoorbeeld, eindigt meestal als constructiestaal na recycling van autowrakken’, zegt het bedrijf. Audi wil dat veranderen door secundaire materialen uit autowrakken te hergebruiken bij de productie van nieuwe auto’s.’ Downcycling, een kwaliteitsverlies van materialen als gevolg van het recyclingproces, moet worden vermeden.’

‘Duurzaamheid in de autowereld vereist een beter begrip van alle facetten van materiaalkeuze en productie, ontwerp, engineering, supply chain, productie van onderdelen, afwerking en assemblage’, zegt Mesbah Sabur, oprichter van Circularise. ‘Met digitale productpaspoorten kunnen we de traceerbaarheid en boekhouding van de materialen, processen en effecten in elke stap van de waardeketen ondersteunen.’

In de praktijk

In oktober 2022 werden in het kader van het project 100 voertuigen gedemonteerd. Alleen al door de gerichte demontage van afzonderlijke onderdelen konden hoogwaardige secundaire materialen, zoals grotere stukken kunststof, voor recycling worden behouden. Na de demontage werden de resterende carrosserieën in samenwerking met de partnerbedrijven versnipperd en gesorteerd in materiaalgroepen bestaande uit staal, aluminium, kunststof en glas.

Hoewel de proef nog tot eind april loopt, heeft Audi de bevindingen van het project al in de praktijk gebracht, onder meer voor schroot. Bij een eerste proef voldeden zes stalen spoelen die met twaalf procent secundaire MaterialLoop-materialen waren gemaakt, aan de kwaliteitsnormen van Audi. Audi is van plan de rollen te gebruiken om tot 15.000 binnendeuronderdelen voor zijn A4-model te produceren. Het onderzoek suggereert dat het aandeel staal dat uit voertuigen wordt gerecycleerd, verder kan worden verhoogd.

Een bijkomend resultaat is dat Audi een gids voor leveranciers heeft ontwikkeld om uit te leggen hoe plastic onderdelen kunnen worden ontworpen om het recyclingpercentage in de autoproductie te verhogen.

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.