Ga naar hoofdinhoud

Omrin ondertekent afvalcontract met gemeente Groningen

Wethouder Glimina Chakor (r) en John Vernooij (directeur Omrin) ondertekenen het contract. Foto: Omrin

De gemeente Groningen en afvalverwerker Omrin hebben donderdag hun handtekening gezet onder een nieuw afvalcontract. Zoals aangekondigd wordt het Groningse afval met ingang van 1 januari 2022 verwerkt in Heerenveen. De gemeente wordt tevens aandeelhouder van Afvalsturing Friesland NV (handelsnaam Omrin).

Wethouder Glimina Chakor: “Omrin bevordert de circulaire economie in Noord-Nederland en gooit hoge ogen op het gebied van afvalscheiding, grondstofhergebruik en innovatie. En dat is in lijn met de ambities van dit college.” Bovendien investeert Omrin in de bouw van een composterings- en vergistings installatie voor groente-, fruit- en tuinafval in de stad Groningen.

Algemeen directeur John Vernooij: “Uit onderzoek blijkt dat een dergelijke installatie haalbaar is, en dat er blijvend groen gas kan worden geproduceerd. De verwachting is dat de installatie er in 2026 staat.” De bouw van de vergistingsinstallatie betekent bovendien extra werkgelegenheid. De gemeente Groningen verwacht dat verwerking van het afval door Omrin jaarlijks een besparing van een miljoen euro oplevert.