Algemeen

Duurzame producten van rubber en kunststof zijn met Rethink Awards onderscheiden. Het gaat om SubTiles van Omefa, om Katan-Ex Biobased van AFP en Bag2Bag van Oerlemans. De drie Nederlandse bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het slimmer inzetten en reduceren van plastic en rubber. De Rethink Awards worden sinds 2018 jaarlijks door branchevereniging NRK toegekend aan plastic- en rubberproducten die het beste voldoen aan de eisen van duurzaamheid.

De jury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten. De focus van bedrijven is duidelijk gericht op de inzet van recyclaat of biobased grondstoffen, het herontwerpen van producten zodat ze beter recyclebaar zijn en ketensamenwerking. De inzendingen zijn getoetst op basis van vijf criteria: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Re-use (hergebruik product) en Recycle (inzameling en recycling).

Omefa: kunstgraskorrels overbodig
De jury zei onder de indruk te zijn van de spitsvondige oplossing van Omefa, een bedrijf uit Nieuwkoop dat is gespecialiseerd is kunststofspuittechniek. Omefa ontwikkelt SubTiles, die samen een mat vormen die wordt aangebracht tussen het kunstgras en de fundering van celbeton. Deze innovatie maakt korrels of granulaat op kunstgrasvelden overbodig. SubTile scoort maximale punten op het criterium recycling. De tegeltjes worden gemaakt van honderd procent gerecyclede materialen, waaronder kunstgras. Aan het einde van de levenscyclus zijn de tegels weer volledig herbruikbaar. Onlangs is in IJsselstein een eerste proefveld met succes in gebruik genomen.

Katan-Ex Biobased wikkelfolie van AFP
Voor de jury had deze inzending de X-factor: er wordt gebruikgemaakt van hernieuwbare grondstoffen en de CO2-footprint ligt negentig procent lager dan bij andere wikkelfolies. Verpakkingsbedrijf AFP uit Apeldoorn is er dankzij een technologisch hoogstandje als eerste ter wereld in geslaagd een hoogwaardige stretch film (wikkelfolie) te maken op basis van biopolymeren. Katan-Ex Biobased is gebaseerd op duurzaam biobased polyethyleen dat is gemaakt uit een reststroom bij de suikerrietproductie. Deze innovatieve wikkelfolie heeft een rekpercentage van meer dan driehonderd procent en door de hoogwaardige functionaliteit is er tot vijftig procent minder materiaal nodig om palletstabiliteit te verkrijgen.

Bag2Bag van Oerlemans Packaging
De award voor Bag2Bag staat volgens de jury symbool voor de manier waarop Oerlemans Packaging uit Genderen op strategische wijze bezig is met de verduurzamingsagenda. Het bedrijf ziet ketensamenwerking als een vereiste om aan een circulaire economie gestalte te geven. Bij Bag2Bag maken Morssinkhof Rymoplast, Oerlemans Packaging en Fardem Packaging samen jaarlijks meer dan een miljoen zakken die voor vijftig procent bestaan uit gerecycled materiaal. Afvalstromen worden daarbij direct omgezet in hoge kwaliteitsproducten en krijgen daarmee een tweede leven in dezelfde toepassing.

FOTO: Drie bedrijven vielen in de prijzen bij de Rethink Awards: (vlnr) Oerlemans Packaging met Bag2Bag, AFP met Katan-Ex Biobased en Omefa met SubTiles.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven