Algemeen

Het Openbaar Ministerie eist 12,5 miljoen euro van Toon Jansen, grootaandeelhouder van sloop-, beton- en recyclingbedrijf A. Jansen BV, vanwege de langdurige opslag van teerhoudend asfalt. Het OM denkt dat Jansen dit bedrag heeft verdiend met de inname van teerhoudend asfaltgranulaat. Vervolgens heeft hij de berg asfalt, in strijd met de vergunning, langer dan drie jaar laten liggen.

De 12,5 miljoen wordt zodoende door het OM gezien als illegale inkomsten en eist het bedrag in een ontnemingszaak terug. Jansen heeft de verdenking op zich geladen dat hij het asfalt, na eraan verdiend te hebben, gewoon wilde laten liggen. Jansens advocaat Ton van den Biezenbos betoogde dat het van meet af aan de bedoeling is geweest het teerhoudende asfaltgranulaat op een milieuvriendelijke manier te verwerken tot bruikbaar zand en grind.

De berg bleef inderdaad veel langer liggen dan drie jaar, gaf de advocaat ook toe, maar dit kwam doordat de bouw van de verwerkingsfabriek vertraging opliep. Dat had onder meer te maken met bezwaren tegen de bouw van de zogeheten thermische reinigingsinstallatie. De bezwaren kwamen van Aquabest, de ‘buurman’; van het bedrijf van Jansen. Een andere vertragende factor was het feit dat de vergunning voor de installatie getoetst moest worden door het landelijk bureau Bibob, dat onderzoek kan doen naar de integriteit van vergunningaanvragers.

Van den Biezenbos stelde bij de rechtbank dat Jansen geen cent heeft verdiend aan het laten liggen van het asfalt. Sterker, voor de bouw van de reinigingsinstallatie investeerde hij 9,5 miljoen. De fabriek is sinds januari vorig jaar in werking. Het laten draaien kostte sindsdien ook al 3,5 miljoen, rekende de advocaat voor, die betoogde dat de asfaltverwerking Jansen tot nu toe alleen geld heeft gekost vanwege de investeringen.

Het gaat om een zogenoemde ‘ontnemingszaak’. Hierin wordt Jansen als grootaandeelhouder persoonlijk vervolgd en niet de BV’s.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven