Algemeen

Oesterzwammen kweken op koffiedrab

Foto: Rouwmaat

Etensresten en koffiedik kunnen een tweede leven krijgen. Daarom start Afvalverwerker Rouwmaat Groep met de inzameling van etensresten, koffiedrab en sinaasappelschillen bij horeca en andere MKB-bedrijven in de regio Apeldoorn, Zutphen en Deventer.

Rouwmaat Groep werkt voor dit initiatief samen met koffiebrander Hesselink Koffie. Dit bedrijf wil zo veel mogelijk koffiedrab ook weer inzamelen. Dit afval gaat naar Rotterzwam. Dat bedrijf kweekt oesterzwammen in zeecontainers op basis van de koffiedrab.

Inzameling

Rouwmaat Groep en Hesselink Koffie vonden in afvalplatform Seenons een gebruiksvriendelijke oplossing voor klantcontact en registratie. Via deze app kunnen gebruikers hun afvalstroom aanmelden, waarna deze op de gekozen dag wordt ingezameld door de Rouwmaat Groep.

Grondstof voor nieuwe producten

“Steeds meer van onze klanten vragen om duurzame oplossing voor hun bedrijfsafval. Wij ontzorgen daar graag in, maar realiseren ons dat niet elke klant de ruimte heeft voor een complete milieustraat.” vertelt Elco Rouwmaat, directeur van de Rouwmaat Groep. Daarom gaat de inzameling van het afval in speciale afsluitbare emmers. Deze emmers worden bij de ondernemers opgehaald en naar een depot gebracht. Hier wordt de inhoud gecontroleerd en vanuit daar getransporteerd richting een biogas-installatie. Het gebruik voor biogas is tijdelijke, want Rouwmaat en Seenons zijn samen op zoek naar lokale initiatieven die het afval weer als grondstof voor nieuwe producten willen gebruiken.

Voor de inzameling gebruikt Rouwmaat Groep een elektrische bus, omdat in steeds meer binnensteden grote dieselvoertuigen niet meer welkom zijn. Lokale partijen die het afval willen upcyclen tot grondstof voor bijvoorbeeld zeep, likeur of voedingsstof voor oesterzwammen kunnen zich melden bij Rouwmaat.