Metalen werden door de grondstoffentekorten in de afgelopen maanden al duurder. De Russische invasie in Oekraïne doet daar nog een schepje bovenop, zo meldt de NOS. Zeker de prijs van nikkel schoot omhoog en verdubbelde begin maart zelfs ten opzichte van het begin van het jaar.
Rusland is een van de grootste nikkelexporteurs ter wereld. Met de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne zagen beurzen bijna alle grondstofprijzen stijgen, maar de prijs van nikkel steeg hierdoor explosief, zo was te zien in de cijfers van metaalbeurs de London Metal Exchange. Begin van het jaar kostte een kilo nikkel ongeveer 18 euro. Dit steeg door naar bijna 23 euro op 1 maart. Een week later verdubbelde die prijs naar bijna 40 euro per kilo.
Vloek of zegen
“Een zegen voor de recyclers”, zei econoom en journalist Mathijs Bouman nog over de stijgende prijzen tijdens het Nationaal Recycling Congres. Hij kreeg al snel reactie van Willeke Ketting, voorzitter van de Metaal Recycling Federatie. “De marges blijven hetzelfde. Zowel de verkoop- als de inkoopprijs stijgt.” Een stabiele prijs is volgens Ketting beter dan een hoge prijs. Bij een instabiele markt bestaat namelijk ook onrust. Dat bleek, want de hele handel in nikkel kwam enige tijd stil te liggen.
Grondstoffen tekort
Nikkel wordt gebruikt als grondstof voor onder andere roestvrij staal en batterijen. Een tekort door bijvoorbeeld een exportverbod uit Rusland, of de enorme prijsstijging, hebben daarmee dus ook directe gevolgen voor de industrie.
Een oplossing voor de tekorten zegt Willeke Ketting te zien in het hergebruiken van schroot. “We recyclen ongeveer 3,5 miljoen toen metaal per jaar in Nederland”, vertelt Ketting. “Dat deze secundaire grondstoffen onder de afvalstoffenwetgeving vallen bemoeilijkt de inzet voor fabrikanten en producenten. Wanneer deze grondstoffen onder de grondstoffenwetgeving vallen, kan je van lineair ook daadwerkelijk circulair maken”.
Bron: NOS/Nieuwsuur