Algemeen

Het gaat niet altijd goed met het inzamelen van plastic afval in Nijmegen. In de – nu nog gratis – zakken van afvalbedrijf Dar worden soms rare dingen gestopt. Van kapot speelgoed tot injectienaalden. Zo’n tien procent van het ingezamelde plastic afval, wordt afgekeurd.

Volgens De Gelderlander is het einde van de gratis zak nabij in Nijmegen. Vanaf volgend jaar moet er voor worden betaald: 50 cent per rol. Reden: er gaat nog te veel mis. Er wordt te vaak afval in de zakken gestopt, dat er niet in hoort, waardoor soms hele ladingen ingezameld afval eindigen in de verbrandingsoven. Ook gebruiken veel inwoners de zakken voor andere doeleinden. Op die manier ‘verdwijnen’ er in Nijmegen miljoen zakken per jaar. Afvalinzamelaar Dar ziet ze in elk geval niet meer terug.

In de zakken, die bij Suez in Rotterdam of Keulen worden gesorteerd, wordt van alles teruggevonden. “Soms zien we bij het ophalen al gelijk dat er dingen in zitten die er niet in horen, zoals kapotte tuinstoelen”, vertelt een woordvoerster van Dar. “In dat geval laten we de zakken staan. Ook piepschuim kunnen we vaak door de zak heen zien zitten of we voelen aan het gewicht dat er iets niet klopt.”

Volgens haar kun je het echter lang niet altijd herkennen en dan komt het aan het licht bij de sorteerder. “Vooral injectienaalden zijn een probleem, want die zijn gevaarlijk voor de sorteerders. Als ze er bij het storten een aantreffen, wordt de hele lading waar de naald in zat direct afgekeurd.” Verder komt er chemisch afval tussen het plastic voorbij, zoals verpakkingen met resten motorolie of terpentine. En wat ook regelmatig voorkomt: verfblikken en spuitbussen of verpakkingen met yoghurt- en vlaresten.

In veel gevallen is het te wijten aan gebrek aan kennis, is het vermoeden. ,”Sommige mensen zijn er te makkelijk in en dit is zonde natuurlijk, want het gaat ten koste van de milieuwinst en de moeite die andere mensen ervoor doen.” Bij Dar werken ze vooral aan het aanpakken van die onwetendheid. Want hoewel ze merken dat mensen er steeds beter van op de hoogte zijn wat er in de zak mag, blijken sommige misverstanden hardnekkig.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven