Ga naar hoofdinhoud

Nijmeegse poepluiers verwerkt tot autobumper

Inwoners van de gemeente Nijmegen kunnen vanaf 1 maart gratis hun luiers en incontinentiemateriaal inleveren. Van dit materiaal worden weer plastic korrels gemaakt, die gebruikt worden in bijvoorbeeld auto-onderdelen of bloempotten.

De recycling van de ingeleverde luiers en incontinentiemateriaal gebeurt bij de recyclingfabriek van ARN in Weurt. Door het toepassen van innovatieve technieken worden luiers en incontinentiemateriaal omgezet naar nieuwe grondstoffen en duurzame energie. Van het aanwezige plastic maakt ARN korrels, geschikt voor hoogwaardige toepassing. Uit de urine en ontlasting wordt weer energie gewonnen.

Het verwerken van luiers en incontinentiemateriaal is voor ARN in beeld gekomen, na uitgebreide gesprekken met Willem Elsinga, eigenaar van Elsinga Beleidsplanning en Innovatie. Zo vertelde ARN directeur Rutger Jan Pessers al bij opening van de recyclinglijn anderhalf jaar geleden al aan RMB: “Door onze vergistingsactiviteiten kwam Elsinga hier geregeld. Dat luiers in beeld kwamen, is niet zo vreemd. Niet alleen gaat het om enorme hoeveelheden, maar luiers hebben ook nog eens een lage calorische waarde. Ze leveren weinig energie op, als je ze verbrandt. Dan is het beter om er iets anders mee te doen. Het idee dat je bij verhitting onder hoge druk een hydrolyse tot stand kunt brengen, waardoor het materiaal uit elkaar valt, komt van het adviesbureau van Elsinga.”

Lees ook: