Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe richtlijnen wegwerpplastic bijna van kracht

Niet alle kartonnen bekers zijn plasticvrij. Zonder geldig keurmerk vallen die ook onder de nieuwe richtlijnen. Foto: Shutterstock

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceerde een nieuwe website met informatie over de aankomende nieuwe richtlijnen voor wegwerpplastic, die deels vanaf 1 juli aanstaande van toepassing zijn. Op minderwegwerpplastic.nl is alles te lezen over de regels die vorig jaar zijn vastgesteld in de regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

De regels komen er om toe te werken naar de nieuwe single-use plastics (SUP) richtlijn in Europa. De impact van wegwerpproducten op het milieu hebben zijn dusdanig groot dat deze teruggedrongen moet worden. Door de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) zwerfafval, betalen bijvoorbeeld producenten van verpakkingen en plastic tasjes sinds 1 januari 2023 mee aan de kosten voor het opruimen van zwerfafval.

Voor ondernemers is er een regelhulp om ze op weg te helpen om de regelgeving toe te passen in de praktijk. Ook is er een communicatie toolbox beschikbaar, zodat ondernemers bijvoorbeeld klanten kunnen informeren over de nieuwe regelgeving.

Uitzondering voor hoogwaardige recycling
Bij locaties die vallen onder consumptie op locatie wordt hergebruik de nieuwe norm. De uitzondering op deze regel is er wanneer een inzamelsysteem wordt ingericht voor de hoogwaardige recycling van de bekers en bakjes. Het ingezamelde materiaal moet dan wel gerecycled worden voor hergebruik in verpakkingsmateriaal voor eten of drinken. Het minimale percentage ingezamelde bekers en bakjes dat hoogwaardige gerecycled moet worden loopt jaarlijks op. Dit begint bij 75 procent in 2024, stijgt door naar 90 procent in 2027 en moet daarna richting de 100 procent.