Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe wasinstallatie kan bijdragen aan verbetering plasticrecycling

Martine Brandsma en Freek van Rhijn voor het NTCP pand in Leeuwarden. Foto: NTCP

In Nederland kunnen we straks nog nauwkeuriger onderzoek doen naar hoe verschillende soorten plastics zich gedragen in het recyclingproces. Hiervoor krijgt het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) in Heerenveen een wassysteem van Lindner Washtech. Het onderzoek dat ze hiermee doen draagt bij om het plasticrecyclingproces te verbeteren.

Hoe meer plastic er in de juiste sorteerstroom terechtkomt en vervolgens de juiste route aflegt naar de recyclers, hoe meer kunststoffen in de kringloop blijven en niet verloren gaan in bijvoorbeeld verbrandingsovens. Onderzoek naar hoe plastics zich gedragen in het recyclingproces helpt daarin mee. Dit onderzoek wordt onder andere gedaan door het NTCP in Heerenveen. Voor het onderzoek krijgen ze dit jaar een Modulair Wassysteem van Lindner Washtech, waarmee ze elk onderdeel van het wasproces apart kunnen onderzoeken. “Met zijn modulaire opzet zal de medio 2022 te installeren kunststofwasinstallatie van Lindner Washtech een belangrijke bijdrage leveren aan ons onderzoek en de optimalisatie van diverse kunststofstromen”, vertelt Martine Brandsma, directeur van het NTCP.

Elke stap in proces beter bekeken

Het NTCP bekijkt dus elke stap die plastic aflegt, van afval tot gerecycled materiaal.  Het testcentrum beschikt hiervoor over een 25 bij 20 meter lang en 9 meter hoog industrieel sorteersysteem waarmee ze het onderzoek uitvoeren. “Met de nieuwe installatie kunnen we straks het hele wasproces voor alle materialen simuleren en optimaliseren. Van versnipperen, droog wassen, koud en warm wassen, densiteitsscheiding, mechanisch en thermisch drogen, tot en met het scheiden met een vlokkensorteerder”, zegt Freek Van Rhijn, technisch directeur van het NTCP. Van Rhijn heeft een aantal maanden samengewerkt met de ingenieurs van Lindner Washtech om het nieuwe plasticwassysteem te ontwikkelen. In augustus 2022 hoopt het testcentrum de installatie in gebruik te nemen.

Het nieuwe wassysteem van Lindner Washtech voor het NTCP. Foto: NTCP