Algemeen

Textielinzamelaar Sympany en Nederlands kledingmerk Blue LOOP Originals roepen Amsterdammers op om oude spijkerbroeken in te leveren. In mei en juni strijkt de Recycle Roadshow van Blue LOOP Originals neer in de hoofdstad. De bedoeling is om in zestig dagen tienduizend versleten spijkerbroeken in te zamelen. Deze worden verwerkt tot een Recycle Roadshow Sweater.

De kledingindustrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Alleen in Europa belanden jaarlijks 640 miljoen spijkerbroeken op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Sinds 2013 zet Blue LOOP Originals zich in voor een hoogwaardig tweede leven van textielafval. Na eerdere succesvolle edities in een twee Duitse steden, bundelen Sympany en Blue LOOP Originals de krachten om Amsterdam bewust te maken van textielrecycling. Samen zorgen ze voor inleverpunten door heel Amsterdam.

“Ik roep alle Amsterdammers op om in hun kledingkast te kijken. Iedereen heeft minstens één oude jeans liggen. Lever deze blauwe vriend in en wij geven ‘m een tweede leven”, aldus Ron van de Wiel, oprichter van Blue LOOP Originals. Door kleding te recyclen, wordt de ecologische voetafdruk van de kledingindustrie aanzienlijk kleiner. In de speciale Amsterdam Sweater wordt gebruik gemaakt van de gerecyclede jeansvezels, waardoor – naast CO2 – ook een aanzienlijke hoeveelheid water wordt bespaard.

Spijkerbroeken kunnen worden ingeleverd bij de speciale jeans containers op de Jodenbreestraat en het Haarlemmerplein en bij deelnemende winkels. In september ligt de Amsterdam Sweater bij de deelnemende winkels. Deze stoere, duurzame en bovenal stijlvolle Crewe Sweater is voorzien van een bijzonder ‘old school’ borduursel met een Amsterdamse twist.