Algemeen

Nieuwe sorteermachine PreZero na brand

De sorteerlijn van PreZero ging volledig verloren bij de brand.

Afvalverwerker PreZero bouwt op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle een volledig nieuwe sorteermachine voor pmd-afval. De sorteerhal werd in juni door een grote brand verwoest. Het bedrijf neemt de brandveiligheid bij de nieuwbouw nog eens goed onder de loep. Bij PreZero worden plastic, metalen verpakkingen en drankkartons gerecycled.

De brand in het hagelnieuwe sorteercentrum brak in de vroege ochtend van 16 juni uit. In korte tijd sloegen de vlammen uit het dak en zorgde de gitzwarte rookpluim voor veel overlast in de omgeving. Het busvervoer in en rond Zwolle kwam laat op gang, omdat de bussen pal naast het brandende complex de nacht doorbrachten. Het hele bedrijventerrein ging op slot, met lange rijen wachtende en geparkeerde auto’s van duizenden werknemers tot gevolg. Op snelweg A28 werd de snelheid verlaagd, omdat het zicht door de overtrekkende rookwolk werd beperkt.

Hoewel het vuur na een paar uur onder controle was, is de sorteerhal vooral van binnen volledig verwoest. PreZero heeft de afgelopen maand de schade in kaart gebracht en de afweging gemaakt of de machines en hal nog te herstellen zijn of niet. De hal blijkt met enige reparatie aan de wanden en aan het dak nog wel te gebruiken, maar de sorteermachine moet volledig opnieuw worden opgebouwd.

Dit gaat op zijn vroegst in het najaar gebeuren, zegt woordvoerder Anthonita van Egmond in dagblad De Stentor. Daarbij wordt volgens haar nog eens extra goed gekeken naar de brandwerende maatregelen in het bedrijf. De brand ontstond vermoedelijk in een residubak; een bak naast de lopende band waar onverwerkt of afgekeurd afval belandt. Het zou mogelijk om een ontbrandende batterij gaan, maar de precieze oorzaak is volgens Van Egmond niet vastgesteld.

Alle materiaal wordt in Zwolle van elkaar gescheiden en gaat vervolgens soort voor soort naar andere bedrijven die er nieuwe verpakkingen van maken.

Het bedrijf voldeed wel aan de brandveiligheidseisen die in de vergunning zijn opgelegd. De installatie in Zwolle werd vorig jaar in gebruik genomen. Bij het bestrijden van de grote brand waren brandweerlieden betrokken die zelf de brandveiligheidskeuring van het complex onder hun hoede hadden. Dat vergemakkelijkte volgens een brandweerman ter plaatse het onder controle krijgen van de vlammenzee.

Opgeslagen afval
De verwerking van het pmd-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) komt ondanks de brand niet in gevaar. Het van oorsprong Duitse afvalconcern verplaatste de sortering en verwerking deels naar een andere eigen locatie en besteedt de verwerking voor een deel uit. ,,Daarnaast wordt ingezameld afval tijdelijk opgeslagen, om later alsnog te verwerken’’, zegt woordvoerder Van Egmond.

PreZero hoopt eind dit jaar weer volop te draaien in Zwolle. ,,Zodra we enigszins aan de slag kunnen, wordt het opgeslagen materiaal ook weer op de locatie in Zwolle verwerkt.’’