Algemeen
V.l.n.r. Jan Vlak (directeur Stichting Open) Ronald Bakker (wethouder gemeente Waalwijk) en Dieter Avonds (directeur Coolrec).

Coolrec, dochteronderneming van Renewi en Europees marktleider in WEEE recycling, heeft 0,5 miljoen euro geïnvesteerd in een elektrostatisch scheider, om meer soorten hoogwaardige secundaire grondstoffen te genereren. Deze week hield Coolrec op zijn locatie in Waalwijk een kleine ceremonie, waarbij onder meer klanten, ketenpartners (zoals Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland – OPEN), de wethouder van de gemeente Waalwijk, alsook Otto de Bont (CEO Renewi) aanwezig waren om de machine in gebruik te nemen.

De machine verwerkt jaarlijks ongeveer 6.000 ton gemengd afgedankte elektrische apparaten (WEEE) en zet deze om in ABS- en HIPS-kunststof flakes met een zuiverheid van maar liefst 98 procent. De secundaire grondstoffen zijn uitermate goed geschikt voor de productie van nieuwe producten. Coolrec heeft de machine opgebouwd in twee fasen. De eerste bestaat uit een macro-onzuiverheidsscheider om gemengde afvalstromen, zoals papier, houtvezels of stukjes rubber te verwijderen uit de op te schonen kunststofstromen. Het tweede proces sorteert kunststoffen per type, op basis van de elektromagnetische lading, om uiteindelijk verschillende soorten secundaire grondstoffen (zoals ABS en HIPS kunststof flakes) te produceren voor gebruik in nieuwe producten.

De nieuwe productielijn blinkt momenteel uit in de productie van ABS- en HIPS-flakes met een zuiverheid van meer dan 98 procent. Deze prestatie maakt de secundaire granulaten bijna even goed als primaire grondstoffen, en stelt Coolrec in staat om het sorteren, verwerken en creëren van hoogwaardige gerecyclede materialen nog verder te verbeteren. “Met deze nieuwe investering positioneren we ons als een van de meest duurzame WEEE-recyclers in Europa”, zegt Dieter Avonds, Managing Director van Coolrec. “Wij blijven ons productieproces van secundaire grondstoffen verbeteren en realiseren materiaal dat nagenoeg niet van nieuw te onderscheiden is. Onze capaciteit om secundaire grondstoffen met een zuiverheidsgraad van 98 procent te produceren, toont de kunststoffenindustrie dat de voorwaarden aanwezig zijn om kunststofproducten nog meer circulair te maken.”

Jan Vlak, directeur Stichting OPEN, is enthousiast en zegt: “Vanuit ons producentensysteem zorgen wij voor een continue aanvoer van afgedankte apparaten voor recycling. Door optimalisatie van samenwerking in de keten stimuleren we nieuwe en innovatieve technieken om het terugwinnen van grondstoffen te optimaliseren. Coolrec zet hier een geweldige stap in het circulair maken van de e-waste sector.”