Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe recyclinginstallatie biedt oplossing voor slecht recyclebaar plasticfolie

Wethouder duurzaamheid Arno Bonte opende de nieuwe installatie, die is gevestigd in Plant One in de Botlek Rotterdam. Foto: Obbotec

Start-up Obbotec heeft een innovatieve demonstratie installatie voor plasticrecyling gebouwd in Rotterdam. In de zogenaamde Selectieve Plastic Extractie (SPEX) worden gebruikte plastics, waaronder plasticfolies, met behulp van oplosmiddel verwerkt tot nieuwe zuivere grondstof.

De plastic grondstof die overblijft uit de nieuwe installatie is volgens de start-up zo zuiver dat het weer ingezet kan worden voor verpakkingen. Plasticfolies waren altijd slecht recyclebaar en konden vaak alleen laagwaardig worden verwerkt tot bijvoorbeeld bermpaaltjes. Het rendement van dit nieuwe recycleproces is bijna 100%, omdat de verontreinigingen en andere plastics eruit gehaald worden. Wouter van Neerbos en Diederik Jaspers, grondleggers van de installatie: “ Selectieve Plastic Extractie (Spex) is een innovatieve chemische kunststof recycling technologie gebaseerd op solvolyse (met oplosmiddel). Spex kan een mix van afvalplastics omzetten in (bijna) ‘virgin’ granulaat, omdat het alle verontreinigingen zoals geur- en kleurstoffen, coatings en weekmakers uit plastic verwijdert. Dit in tegenstelling tot de huidige mechanische recycling waarbij de verontreiniging niet wordt verwijderd.”

Testen en investeren

De installatie wordt het komende half jaar getest door verschillende bedrijven en met verschillende soorten plastics. Hiermee wordt de werking getest, maar ook of en hoe deze op grote schaal in te zetten is. Begin 2023 hopen de grondleggers een investering te hebben voor een eerste commerciële installatie waar 5.000 tot 10.000 ton afvalplastics per jaar verwerkt kan worden. Feedstock is hiervoor genoeg. Volgens de initiatiefnemers is er 300.000 ton onverwerkte afvalplastics beschikbaar voor deze vorm van recycling.

Subsidie

De demonstratie installatie werd financieel mede mogelijk door budget uit het Rotterdams Energie Transitie Budget en subsidie van EU React (Herstelbijstand voor cohesie en de regio’s van Europa).

Zo ging de installatie van de nieuwe demo-lijn:

Bron: Obbotec en Gemeente Rotterdam

2 reacties op “Nieuwe recyclinginstallatie biedt oplossing voor slecht recyclebaar plasticfolie

  • I am interested in knowing more about the plant that you offer

  • Erwin Dekker

    Ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn van deze fabriek. Tevens of de grondstof weer op gemengd kan worden om plastics van te maken, of het product/grondstof alleen zonder toevoeging weer terug kan naar plastics.

Reacties zijn uitgeschakeld.