Ga naar hoofdinhoud

EuroMouldings levert nieuwe plastic jerrycans dankzij hoogwaardig hergebruik

Als je vijf liter ruitenwisservloeistof bij de benzinepomp koopt, is de kans groot dat de jerrycan gemaakt is bij EuroMouldings in Nijverdal. En de kans is ook groot dat tien procent van die verpakking van gerecyclede plastics is gemaakt. EuroMouldings loopt namelijk sinds vorig jaar met hergebruik voorop in deze markt.

Het zorgt er wel voor dat de kosten van de productie stijgen, maar door belastingmaatregelen die er aan zitten te komen, gaat er wel degelijk een prijsverschil ontstaan in het voordeel van EuroMouldings. Zusterbedrijf SenS Interclean levert de gerecyclede grondstoffen. Ze reinigen zoveel mogelijk verpakkingen en, waar dat niet meer kan, maken ze er nieuwe grondstof van.

EuroMouldings maakt flessen en jerrycans, waar vaak smeermiddelen, zepen, chemicaliën, maar ook bijvoorbeeld limonadesiroop in terecht komt. De fabriek in Nijverdal, waar 150 mensen werken, blaast 24/7 plastic flessen vanaf een halve liter tot jerrycans van dertig liter inhoud. De grondstof daarvoor is HDPE, ofwel polyethyleen, een hoogwaardige kunststof met eigenschappen die goed passen bij de flexibiliteit die je van dergelijke verpakkingen verwacht. En met eigenschappen ook die goed overweg kunnen met wat je er in stopt. EuroMouldings heeft per jaar tien miljoen kilo grondstof nodig.

Doelstelling
Erwin Wevers is Manager Engineering en Quality Assurance bij EuroMouldings. Hij is er trots op dat het lukt steeds meer polyethyleen te hergebruiken in het proces. “Als je nieuwe grondstoffen gebruikt, weet je precies wat je krijgt. Vrachtwagen na vrachtwagen die hier binnengereden wordt, heeft precies dezelfde samenstelling. Daar kun je je machines op instellen. Ons doel was dit jaar tien procent van de grondstof via hergebruik in te zetten. Dat lukt dit jaar.”

EuroMouldings wil elk jaar tien procent verder opschuiven, maar dit is volgens Wevers niet altijd even makkelijk. “Het gerecyclede materiaal is immers niet altijd van precies dezelfde samenstelling. Het blazen van flessen is gevoelig voor vervuiling. Er hoeft maar een klein stukje metaal in de grondstof te zitten om een storing te veroorzaken. Als je vervuiling in de spuitkop hebt, ligt de productie even stil en moet er een operator ingrijpen. Of dat er gaten in flessen vallen, die je dan weer opnieuw moet herverwerken. Die meerkosten heffen voor een deel de minderkosten van hergebruikte grondstoffen op.”

Specialistisch reinigen
Technisch directeur Roy Kaalverink van de Cleaning Group is ook betrokken bij het project en sluit zich aan bij de conclusie dat hergebruik niet altijd makkelijk is: “Onze specialistische kennis van reinigen van verpakkingen leidt naar hergebruik. Maar niet alle verpakkingen kun je hergebruiken. Ook dan is hoogwaardige reiniging essentieel. Die oude verpakkingen zijn immers vervuild van de voorgaande producten die er in hebben gezeten. Oppervlakkig reinigen is niet voldoende. Plastic an sich is namelijk best poreus. Producten trekken in de wand, dus kunnen geur en restanten in het plastic achterblijven. Als je deze dan weer gaat omsmelten naar nieuwe cans dan kunnen er dus geur en kwalijke dampen vrij komen.”

Nederland is koploper in het zo milieuverantwoord mogelijk reinigen van verpakkingen. Dit gebeurt op een dusdanig hoogwaardige manier dat de oude verpakking weer als nieuw ingezet kan worden. Kaalverink: “Reconditioneren heet dat. Wat meer is dan recyclen. Ons eindproduct is feitelijk een nieuwe hoogwaardige grondstof. Reinigen is milieutechnisch gezien energiegunstiger dan het vermalen van oude verpakkingen, maar steeds meer klanten stappen over naar enkel nieuwe verpakkingen, waardoor er wel wat met de oude verpakkingen moet gebeuren. Binnen de groep is er voor gekozen om dit materiaal te vermalen en daar hoogwaardig PE grondstof van te maken.”

“Toen we de vraag kregen of we containers wilden reinigen, zijn we daar ingedoken”, vervolgt Kaalverink. “Als je een tank van dertig kuub kunt reinigen, ben je immers ook in staat om een verpakkingen van tweehonderd liter te reinigen. Zo ongeveer werd SenS Interclean geboren. Met onze kennis werd dit een doorslaand succes. Het cleanen van duizend liter containers, vaten en jerrycans is onder de naam SenS (van Sanderman en Sanderman, red.), inmiddels een grotere tak van sport binnen onze Cleaning Group dan Cleaning Twente.”

Circulaire economie en wetgeving
EuroMouldings vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie. Wevers: “We worden daarbij ook gestimuleerd door overheidsmaatregelen. Het Verenigd Koninkrijk heft volgend jaar al een tax op plastic verpakkingen als ze niet voor dertig procent uit gerecycled materiaal bestaan. Dat beïnvloedt de prijs extern, in ons voordeel. Ook Europa werkt aan ecologische voorwaarden. Daar moet je aan voldoen als je een eco-label wilt voeren. Voor ons is dat een stok achter de deur! Maar laat duidelijk zijn, als verkoper van producten gemaakt van polyethyleen zijn we ook gewoon blij dat we deze weg zijn ingeslagen.”

In 2030 wil EuroMouldings op minimaal vijftig procent circulariteit zitten. Twintig jaar later op honderd procent. “Intussen schuiven afnemers al een beetje op”, aldus Wevers. “Soms is het een probleem dat we niet mooi wit of andere specifieke kleuren kunnen leveren, dat lukt niet bij hergebruik. Anderen bedenken inmiddels etiketten die de hele verpakking bedekken. Of er wordt gekozen voor kleuren die wél kunnen. EuroMouldings heeft een grote klant in Duitsland die al volledig gerecyclede flessen levert aan de Kaufland (Lidl) in nieuw ontwikkelde kleuren.”