Algemeen

Woensdag 11 november opende Cure Afvalbeheer haar nieuwe kantoor op Bedrijventerrein GDC Noord in Eindhoven (Acht). Het officiële moment werd digitaal gevierd met betrokkenen vanuit Cure, architecten|en|en en BAM Bouw en Techniek. Bijzonder is de grote hoeveelheid hergebruikte materialen die zijn toegepast in het pand.

Cure ziet afval als een grondstof voor iets nieuws. Het hele gebouw is daarom ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte. Afval krijgt dus een nieuwe leven. Er is niet gekozen voor de gangbare, nieuwe bouwmaterialen, maar gezocht naar innovatieve oplossingen op het gebied van hergebruik. Zo is de gevel bekleed met hergebruikt pallethout, met daarvoor glaspanelen van deels hergebruikt glas. In de buitengevel zijn ontelbare oude betontegels verzaagd tot metselstenen.

Ook voor de binnen- en buitenvloeren van de begane grond zijn trottoirtegels hergebruikt. De binnenwanden bestaan uit hergebruikt hout en in de wanden en plafonds doen afgedankte spijkerbroeken en matrassen dienst als isolatiemateriaal. “Bouwen met hergebruikt materiaal is een uitdaging”, vertelt Cure-directeur Frans van Strijp: “Het gebruik van gerecyclede materialen is nu nog duurder dan conventionele bouw.”

Dit had Cure kunnen tegenhouden. Van Strijp: “Maar wij willen die extra stap zetten, die investering doen en innovatief zijn. Door op deze manier ons kantoor te bouwen, willen we de markt openbreken, zodat in de toekomst dit soort projecten hopelijk ‘gewoon’ worden. Hergebruik in nieuwbouw kan een groot marktconcept worden en veel opleveren als het gaat om hergebruik van materialen.”

Het nieuwe kantoor is energieneutraal: het kan zelfstandig energie opwekken en verdelen, dankzij de 340 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Ook wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp die kan verwarmen en koelen. Voor het project is gewerkt met de GPR-score om duurzaamheid te meten in gemeentelijk vastgoed. Op bijna alle onderdelen, zoals energieprestatie, circulair materiaalgebruik, thermisch comfort et cetera, is een hoge score behaald.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven