Algemeen

Baetsen-Groep en Cure Afvalbeheer gaan afval inzamelen met een waterstof aangedreven inzamelvoertuig, gebouwd door E-Trucks Europe, in de regio Eindhoven. Gisteren werden de voertuigen bij het gemeentehuis in Veldhoven gepresenteerd, in aanwezigheid van de wethouders duurzaamheid van de Metropoolregio Eindhoven.

Deze demonstratie was de eerste in een reeks van tien demonstraties in Europese steden. Baetsen-Groep en Cure Afvalbeheer investeerden in deze innovatieve en zero-emissie voertuigen. De voertuigen werden gebouwd door het Kempische E-trucks Europe, met ondersteuning van Hydrogenics. Beide waterstofvoertuigen zijn de eersten in Europa (samen met een truck in Groningen), die een kenteken kregen en die in de normale dienstregeling van de afvalinzameling gaan meedraaien. De bouw en demonstratie van deze vuilniswagens vallen binnen het project Life ‘N Grab Hy!, dat gecoördineerd wordt door WaterstofNet.

De Europese Commissie stelt steeds striktere milieueisen aan voertuigen, waaronder het terugdringen van emissies (uitstoot van CO2, fijnstof) in de transportsector. Dit heeft ook impact op de inzameling van het huishoudelijke afval. Voor de inzameling hiervan rijden er hiervoor vrachtwagens door woonwijken en het buitengebied en dit heeft invloed op de kwaliteit van de leefomgeving. Baetsen-Groep en Cure Afvalbeheer willen die graag zo hoog mogelijk houden. Dit vraagt om innovatieve oplossingen, waarmee beide bedrijven de kwaliteit van de inzameling kunnen garanderen en tegelijk voldoen aan de gestelde milieueisen.

Vuilniswagens op waterstof zijn zero-emissie (de enige uitstoot is waterdamp) en stil. Het zijn honderd procent elektrisch aangedreven voertuigen die waterstof tanken. De waterstof wordt opgeslagen in een tank (350 bar). In een brandstofcel wordt elektriciteit opgewekt, uit waterstof en lucht, die wordt gebruikt om het batterijpakket van de truck tijdens het rijden bij te laden. Na twee dagen afval inzamelen, wordt in slechts tien minuten het voertuig weer volgetankt op het tankstation van WaterstofNet op de Automotive Campus in Helmond. Vervolgens kan het voertuig weer twee dagen autonoom zijn werk doen.

FOTO: FotoStudio5700.nl

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven