Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse satelliet vindt stortplaatsen die evenveel uitstoten als 1,5 miljoen auto’s

Stortplaatsen zoals deze in Delhi hebben het grootste aandeel in de methaanuitstoot bij de steden Buenos Aires, Delhi, Lahore, Mumbai. Foto: Shutterstock

Een vuilnisbelt die zo veel methaan uitstoot dat die te vergelijken is met de uitstoot van 1,5 miljoen auto’s. Onderzoekers van SRON Netherlands Institute for Space Research vonden deze met hun satelliet in het Argentijnse Buenos Aires, zo meldt Nieuwsuur.

Met behulp van een satelliet zoeken de onderzoekers over de hele wereld naar methaanlekken. Ze maken hierbij gebruik van het wereldwijde landmeetkundige Tropospheric Monitoring Instrument (TROPOMI). “We gebruiken het wereldwijde landmeetkundige Tropospheric Monitoring Instrument (TROPOMI) om grote emissiehotspots te identificeren en zoomen vervolgens in met doelmodusobservaties met hoge resolutie van de GHGSat-instrumentensuite om de verantwoordelijke faciliteiten te identificeren en hun emissies te karakteriseren”, zo schrijven de onderzoekers in de uitkomsten van hun onderzoek. Met de metingen kwamen ze er achter dat in Buenos Aires, Delhi, Lahore en Mumbai, de emissies op stadsniveau 1,4 tot 2,6 keer groter zijn dan gerapporteerd in veelgebruikte emissie-inventarissen. Een groot gedeelte van deze uitstoot kwam grotendeels van de vuilnisbelten bij deze steden. Zo is de vuilnisbelt in Buenos Aires goed voor 28 ton methaan per uur. Ter vergelijking: een koe stoot ongeveer 14 gram per uur uit.