Algemeen

Bedrijven zien een deel van hun duurzame ambities stuklopen op een tekort aan goede kwaliteit gerecycled plastic. Dat stellen acht Nederlandse multinationals in een rapport, dat ze hebben aangeboden aan Eurocommissaris Frans Timmermans.

Timmermans presenteerde twee jaar geleden zijn ‘Green Deal’, met plannen om Europa in 2050 volledig klimaatneutraal te maken. Ook bedrijven krijgen daarvoor met steeds dwingender regels te maken. Zo moeten verpakkingen per 2030 volledig recyclebaar zijn en moet een deel van het product uit hergebruikt plastic bestaan.

“We zien veel goede wil en ambities, maar er ligt een immense taak voor bedrijven en overheden om het voor elkaar te krijgen”, zegt Annemarieke de Haan, bestuursvoorzitter van Unilever Nederland. Er is onvoldoende aanbod van goede kwaliteit hergebruikt plastic om aan deze regels te voldoen, verklaren ook Philips, Shell, AkzoNobel, Heineken, DSM, FrieslandCampina en KLM.

“Als je gaat recyclen gaat de kwaliteit meestal omlaag”, zegt Unilever-topvrouw De Haan. “Er is innovatie nodig om meer plastic van betere kwaliteit te krijgen, maar de financiële prikkels daarvoor ontbreken. Het is heel raar dat gerecycled plastic op dit moment duurder is dan nieuw.” Nederland is een van de koplopers in Europa op het gebied van recyclen, maar ook hier is een gebrek aan herbruikbaar plastic, om nieuwe hoogwaardige producten van te maken. “Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de producten. Die moeten volledig recyclebaar zijn, zonder dop of sticker van een ander materiaal.”

Maar ook de hele keten daarna moet volledig op elkaar zijn afgestemd, voordat een product gerecycled kan worden. Zo heeft Unilever een soepzak ontwikkeld die uit één recyclebaar materiaal bestaat. “Maar dan blijkt dat de sorteermachines een stuk dat kleiner is dan een A4-tje er niet uit kunnen filteren.”

In andere Europese landen is nog veel meer werk aan de winkel. Zo wordt in Griekenland, Bulgarije en Kroatië nog zeventig tot tachtig procent van het afval op de vuilstort gedumpt. Europese regelgeving maakt het lastig om plastic afval over de grens te brengen om in landen te recyclen waar de verwerking het beste is geregeld, stelt het rapport. De Haan: “Dit leidt tot lagere volumes en hogere kosten. Er is echt een systeemverandering nodig, waarbij alle partijen moeten samenwerken. Dit moet voor elkaar te krijgen zijn.”

2 reacties op “Nederlandse multinationals: recyclen van plastic gaat niet goed

 1. Thomas Schokker schreef:

  ‘Het is heel raar dat gerecycled plastic op dit moment duurder is dan nieuw’, aldus mevrouw De Haan. Dat is helemaal niet raar want dat hangt volledig samen met de huidige lage prijs voor olie, waardoor nieuwe plastic producten een stuk goedkoper gemaakt kunnen worden. En zolang iets goedkoper kan, blijven de duurzaamheidsambities in de koelkast.

  Aan de andere kant, mochten deze producenten gebruik willen maken van gerecycled plastic in hun nieuwe producten, is het zeker in het geval van Unilever van groot belang dat dit plastic veilig is, waardoor de gezondheid niet in gevaar komt.

  Er is innovatie nodig, maar zonder genoeg financiële slagkracht vanuit de overheid en deze multinationals zal het voorlopig toekomstmuziek blijven.

 2. p.los schreef:

  een sorteer machine is prima in staat om een item kleiner dan A4 sorteren .
  sorteer taken voor kunststoffen zijn onder andere op basis van herkenning via NIR techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven