Algemeen

In het kielzog van de G-20 top op Bali hebben de regeringen van Indonesië en Nederland een gezamenlijk initiatief uitgebreid om plastic te verwijderen uit de meest vervuilde rivieren van Indonesië.
Een drijvend systeem dat de organisatie The Ocean Cleanup in 2017 als pilot in Jakarta lanceerde, gaat nu meer van deze zogeheten Interceptor-oplossingen in rivieren in Indonesië krijgen. Tot nu toe heeft het project 20 ton plastic verwijderd.

Indonesië wil plastic afval op zee tegen 2025 met 70% verminderen en een strategie om dat doel te bereiken is het gebruik van technologie om te voorkomen dat afval van het land via rivieren de oceaan bereikt.

“Plastic afval op zee is onze gemeenschappelijke vijand en vervuilde rivieren zijn een bron van het weglekken van plastic afval in de oceaan”, zegt de Indonesische minister van maritieme zaken en investeringen Luhut Binsar Panjaitan. “We hebben buitengewone en geïntegreerde oplossingen nodig om het afval in de rivier en in de oceaan op verantwoorde wijze te beheren.

‘Deze erkenning van ons werk door zowel de Indonesische als de Nederlandse overheid is voor ons essentieel’, vult Nederlandse uitvinder Boyan Slat, ceo van The Ocean Cleanup, aan. Er zijn tientallen rivieren in Indonesië waar we Interceptors willen inzetten en deze erkenning is een essentiële steun voor onze initiatieven.

The Ocean Cleanup heeft ook Interceptors gelanceerd in de Dominicaanse Republiek, Maleisië, Jamaica, Vietnam en de VS.

Tekst: Martijn Reintjes – Recycling International

1 reactie op “Nederland helpt Indonesië bij aanpak plastic afval in rivieren

  1. Tegenstander van dit soort initiatieven schreef:

    OMG, het geld moet naar BEWUSTMAKING van de bevolking om geen troep in hun rivieren te gooien. Nu denken ze dat toch een organisatie de boel opruimt. Wie betaalt overigens deze acties? Ik? En wie wordt er rijk van? The Ocean Cleanup!