Ga naar hoofdinhoud

Nederland grootste afnemer Duits plastic

Foto: Pixabay

Nederland was in 2021 de grootste afnemer van Duits plastic afval. Voormalig hoofdimporteur Maleisië zakte naar de vierde plaats. Dit meldt Duitse krant Der Tagesspiegel.

Hoewel de hoeveelheid plastic die Nederland vanuit Duitsland importeerde in 2021 met twaalf procent daalde ten opzichte van een jaar eerder, is Nederland nu koploper geworden als importeur. Het ging in 2021 om 136.000 ton. In totaal exporteerde Duitsland in 2021 ongeveer 697.000 ton plastic. Dat Nederland de koppositie heeft overgenomen komt zeer waarschijnlijk door de invoerrestricties op plastic in Aziatische landen en de transportproblemen door de wereldwijde coronapandemie.

Jarenlang was China de belangrijkste koper van plastic uit Duitsland. De kwaliteit van het afval dat China uit de hele wereld importeerde was soms erg slecht. Hierdoor werd het niet altijd naar behoren of zelfs helemaal niet gerecycled werd. De export van het Duitse plastic naar Nederland en andere EU-landen wordt dan ook gezien als voordeel. Hier gelden namelijk dezelfde strengere normen voor het recyclen van het materiaal.

Bron: Der Tagesspiegel