Ga naar hoofdinhoud

Nederland en België goed vertegenwoordigd in Recycling International Top 100

Hoogste notering uit de Benelux in de Top 100 is Caroline Craenhals

Ze behoren tot de meest inspirerende recyclers in de wereld: De namen in de Top 100 van Recycling International. Met zeven uit België en zeven uit Nederland, komen de landen in de Top 5 van deze lijst. Amerika voert de lijst aan (20), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (13). De meeste personen in de lijst werken in de metaalbranche.

George Adams uit Amerika is eigenaar van SA Recycling en voert de lijst aan. De onderneming is (een van) de grootste recyclingbedrijven van de USA met een omzet van 3,2 miljard.

Vertegenwoordiging uit de Benelux

Hoogste in de lijst uit de Benelux is Caroline Craenhals van de Belgian Scrap Terminal. We vinden haar op plaats 15 in de lijst. Een interview met Craenhals verscheen dit voorjaar in Recycling Magazine Benelux. Ook in de Top 20 vinden we Frits Stam van Regelink Recycling. Hij kwam dit jaar in het nieuws met de introductie van een 500 euro boete bij batterijen in een lading schroot.

Plaats 23: Catherine Lenaerts van Febelauto/Watt4life. De end-of-life batterijen uit auto’s krijgen hier een nieuw leven in energieopslagsystemen.

Plaats 28: “Recycling is my passion, Recycling is my life”, aldus Surendra Borad Patawari van Gemini. Het bedrijf is actief in de sourcing & distributie van recyclebare & herverwerkte kunststoffen, papier, metaal en rubber.

Plaats 34: Hier vinden we Derk-Jan van Heerden. Als oprichter en directeur van Aircraft End-of Life Solutions (AELS) veroverde hij een plekje in de lijst. Het bedrijf verwerkte in haar nog maar korte bestaan inmiddels bijna 100 (passagiers)vliegtuigen, waarvan het grootste deel wordt gerecycled.

Plaats 38: Wie ook niet mag ontbreken in de lijst is Boyan Slat van de The Ocean Cleanup op plaats 38. De jonge Nederlandse uitvinder en ondernemer bedacht een manier om op grote schaal plastic uit de oceanen te halen.

Plaats 42: Ook actief in de strijd tegen plastic vervuiling is Willemijn Peeters van Searious Business.

Plaats 46 is voor Joost de Kluijver en zijn zero-waste ICT bedrijf genaamd Closing the Loop. Meest recente ontwikkeling is de afspraak die ze hebben gemaakt met Vodafone Germany, die voor elke nieuw verkochte telefoon een telefoon laat recyclen.

Plaats 52: Hier staat de nieuwe voorzitter van EuRIC: Olivier Francois. Sinds 2000 is hij verbonden aan Galloo Recycling.

Plaats 63: Nanne Fioole verwerkt met zijn RetourMatras 2/3 van alle weggegooide matrassen in Nederland. Het bedrijf heeft inmiddels vier vestigingen, werkt samen met grote merken als IKEA, en kijkt inmiddels over de landsgrenzen om ook daar het concept uit te rollen.

Plaats 68: Batterijrecycler Johan van Peperzeel van het gelijknamige recyclingbedrijf. Naast de batterijrecycling, is hij ook zeer actief in het zoeken naar oplossingen voor het vermijden en zo snel mogelijk blussen van branden. Ook deze oplossingen heeft Van Peperzeel op de markt gezet.

Plaats 72: Sinds 2007 is Pascal Leroy verbonden aan het WEEE Forum. Daarmee is hij actief in de E-scrap en batterijrecycling.

Plaats 85: Deze is voor Emanuel Katrakis. secretaris-generaal van EuRIC.

Plaats 96: Deze is voor de jonge engineer Mathilde Taveau. Ze werkt voor Plastics Recyclers Europe en kent het materiaal als geen ander en heeft vooral veel interesse in plastics uit E-scrap.

Bron: Recycling International