Ga naar hoofdinhoud

Boete en duurzaamheidspluim voor Retourmatras ondernemer Nanne Fioole

Foto: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Het ene moment wordt je geëerd, het andere moment heb je een boete aan de broek. Het gebeurde RetourMatras ondernemer Nanne Fioole. Hij ontving recent de duurzaamheidspluim van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Enkele dagen later kreeg Retourmatras een boete voor het verschepen van schuim uit oude matrassen naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Het recyclingbedrijf van Fioole kreeg een boete van 2.000 euro opgelegd, waarvan 1.000 euro voorwaardelijk, voor het verschepen van ‘afvalstoffen’. Volgens Omroep Flevoland ging het om een lading polyurethaanschuim. De balen schuim werden verkocht aan een meubelmaker in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens een controleur was het schuim alleen geen grondstof maar afval. Daardoor valt het onder een uitvoerverbod.

Retourmatras had ervoor kunnen kiezen eerder te schikken, maar koos er uit principe voor de zaak aan de rechter voor te leggen, aldus Omroep Flevoland.

Een dikke pluim
Boete of niet, Fioole krijgt ook veel lof voor zijn werk in de recycling. Zo ontving hij de duurzaamheidspluim van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Deze pluim wordt jaarlijks uitgereikt aan een inwoner of organisatie die zich inzet voor de verduurzaming van de gemeente en die anderen inspireert en activeert om hetzelfde te doen. “Nanne Fioole laat zien dat je met doorzettingsvermogen, visie en durf een verschil kunt maken voor een duurzame wereld”, vertelt wethouder Jan Leendert van den Heuvel.

Volgens de gemeente laat Nanne zien dat een circulaire economie echt kan. Door het laten zien van voorbeelden, door burgers en bedrijven te verbinden en zo bewustwording te creëren. Hij geeft hierbij vooral aan dat het belangrijk is dat je lef toont, dat je moet durven.

In de komende editie van Recycling Magazine Benelux een uitgebreid interview met Nanne. Deze editie verschijnt begin november.

Lees ook: