Algemeen

Bijna dertig multinationals, waaronder Shell, speciaalchemiebedrijf DSM, ExxonMobil en Dow, investeren de komende vijf jaar samen 1,5 miljard dollar om de hoeveelheid plastic in zeeën en in het milieu terug te brengen. Daarom is de speciale ‘Alliance to End Plastic Waste’ opgericht. De mondiale milieubeweging Plastic Polution Coalition vindt dat de bedrijven veel te laat en met een te mager plan komen.

De alliantie streeft er onder meer naar partnerschappen aan te gaan met steden in gebieden met veel plastic zwerfafval. Betere afvalverwerkingssystemen en betere infrastructuur zouden daar een oplossing kunnen bieden. Ook willen de bedrijven samenwerking zoeken met andere programma’s die met steden werken, zoals Project STOP, dat in Indonesië actief is. De Plastic Pollution Coalition vindt dat de industrie zich in zou moeten zetten om de productie van plastic terug te brengen in plaats van alleen maar investeren in recycling: “Naar schatting neemt de productie van plastic in het volgende decennium met veertig procent toe. Met recycling alleen is daar niet tegenop te boksen. Plastic vult onze waterwegen, oceanen en het milieu.”

De bedrijven verenigd in de Alliance To End Plastic Waste zijn er wel van overtuigd dat hun plan helpt: “Iedereen is het erover eens dat plastic afval niet in onze zeeën of waar dan ook in het milieu thuishoort. Dit is een complexe en serieuze wereldwijde uitdaging die vraagt om snel optreden en sterk leiderschap”, zegt David Taylor, topman van de Amerikaanse maker van consumentenproducten Procter & Gamble en voorzitter van de alliantie. “Ik doe een dringend beroep op alle bedrijven, groot en klein en uit alle regio’s en sectoren, om zich bij ons aan te sluiten.” Greenpeace is nog niet overtuigd van de oprechtheid van de bedrijven. “Deze alliantie is een wanhopige poging van plasticvervuilers om de status quo op plastic te handhaven”, zegt de organisatie in een reactie. Volgens Greenpeace is ‘om het plastic-monster te verslaan’ meer nodig dan betere inzameling en recycling. “We moeten het probleem bij de bron aanpakken en de productie van wegwerpplastic drastisch terugbrengen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven