Algemeen

Stybenex, de brancheorganisatie van EPS verwerkende bedrijven in Nederland, stimuleert de inzameling en recycling van EPS. Ook dit jaar krijgen milieustraten de mogelijkheid om inzicht te geven over de ontwikkelingen rondom EPS-inzameling en recycling over 2020. Daarnaast gaat het recyclingteam van Stybenex op pad om nut en noodzaak van EPS-recycling en inzameling onder de aandacht te brengen.

EPS – ook bekend als airpop engineered air, piepschuim of tempex – kan veelvuldig gerecycled worden met behoud van eigenschappen. Op deze manier blijft deze waardevolle grondstof in de kringloop. Dit maakt EPS een veelzijdig en milieuvriendelijk materiaal, dat in tal van toepassingen een zeer verantwoorde keuze. Er is vanuit Stybenex een enquête verspreid onder gemeenten en milieustraten, om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen over 2020. Inmiddels is er al een groot aantal dozen met Knapzak inzamelzakken naar de milieustraten verstuurd, zodat schoon EPS-verpakkingsafval eenvoudig ingezameld kan worden.

In 2019 werd er bij 219 gemeentelijke milieustraten meer dan 1.088 ton EPS (airpop®) apart ingezameld. Een jaar eerder werd bij tweehonderd gemeenten zo’n 880 ton EPS ingezameld voor recycling en hergebruik. Ten opzichte van 2018 is dit een toename van 25 procent voor het totaal ingezamelde tonnage en een stijging van 9,5 procent voor het aantal inzamelpunten. Het ingezamelde materiaal wordt door deskundige recyclers verwerkt. Daarna wordt het door EPS-producenten ingezet voor de productie van nieuwe producten en verpakkingsmaterialen.

Inzameling van EPS is waardevol voor de circulaire economie; Grondstof blijft in de kringloop en kan veelvuldig worden gerecyled en hergebruikt., Mits de stroom niet vervuilt raakt. Hoe meer kunststofverpakkingsafval gescheiden worden ingeleverd, hoe meer grondstof er in de kringloop blijft en dit past perfect binnen de uitgangspunten van de circulaire economie en is uiteindelijk beter voor het milieu.