Algemeen

Het Rotterdamse Advanced Sports Installations & Recycling (ASIE) is in beeld om de problemen bij Tuf Recycling in Dongen op te lossen. De gemeente Dongen staat in principe welwillend tegenover dit voornemen.

Het recent in Nederland gevestigde ASIE zou volgens bronnen ook de bedoeling hebben op termijn op de Dongense locatie aan de Vierbundersweg een recyclefaciliteit te vestigen, maar woordvoerder en advocaat Peter Fousert noemt dat prematuur. “Op dit moment onderhandelen we met Tuf alleen over het terugbrengen van de bedrijfslocatie naar de vergunde situatie. Het is wel zo dat wij later ook de partij willen zijn die de opgeslagen kunstgrasmatten verwerkt.”

Volgens Fousert is het niet nodig om hiervoor een fabriek te bouwen in Dongen. “ASIE is gespecialiseerd in het recyclen van kunstgras in mobiele installaties. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over hoe en waar de matten verwerkt gaan worden. Op het terrein in Dongen staat een afgebrande loods. Die moet eerst weer worden opgebouwd. In principe kan ASIE in zo’n loods een mobiele installatie plaatsen.”

Burgemeester Marina Starmans van de gemeente Dongen is naar eigen zeggen sinds maart op de hoogte van de gesprekken tussen Tuf en ASIE. “We vinden het uiteraard prima als de locatie van Tuf teruggebracht wordt naar de vergunde situatie. Opgeruimd staat netjes. Wel wachten we nog op een plan van aanpak van ASIE. Ik ga ervan uit dat deze er binnen enkele weken zal zijn.”

Het Rotterdamse ASIE is een dochteronderneming van het Estse bedrijf Advanced Sports Installations Europe, maar opereert volgens Fousert in Nederland onafhankelijk van het moederbedrijf. In een ‘quick scan’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staat ASIE bij één van mogelijke kandidaten om groeiende berg kunstgrasmatten te elimineren. Het bedrijf wordt door het ministerie als betrouwbaar omschreven.

Bij Tuf Recycling liggen de kunstgrasmatten te hoog opgestapeld. Daarnaast moet er met rubber vervuild zand worden afgevoerd. Ook zijn er kunstgrasmatten die door de brand op 11 oktober vorig jaar werden getroffen, toen een groot deel van het bedrijf in de as werd gelegd. Over de oorzaak tast de politie nog steeds in het duister, maar brandstichting wordt niet uitgesloten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven