Ga naar hoofdinhoud

Modiform onderzoekt Europese recyclestromen kunststof

Elk Europees land heeft de inzameling van kunststof bij consumenten en bedrijven op een eigen manier ingeregeld. Modiform, dat kweek-, transport- en verpakkingssystemen ontwikkeld en produceert voor onder meer de tuinbouw, heeft uitgebreid onderzocht hoe kunststof wordt gerecycled in diverse Europese landen. Deze kennis helpt klanten en partners bij het maken van verantwoorde keuzes.

Modiform heeft met ‘Horizon2025’ de ambitie neergelegd om de hele keten in de branche duurzaam te veranderen en wil zo maximale recycling bewerkstelligen. En dit begint met het maken van de juiste keuze aan de hand van de juiste kennis. Er bestaan twee soorten recycling; post consumenten -en post industriële recycling. Potten en packs worden door consumenten bij het huishoudelijk afval weggegooid. Het is belangrijk dat kwekers weten welke kunststof wordt gerecycled in het land van afname en gebruik. Sowieso wordt in geen enkel land uit het consumentenafval kunststof gerecycled dat carbon black bevat. Voor elke pot en pack geldt dus dat ‘carbon black-vrij’ het uitgangspunt is.

De uitkomsten van het onderzoek ten aanzien van de producten die bij het consumentenafval eindigen, zijn verwerkt in een infographic. Deze kan door kwekers en retailers gebruikt worden als leidraad voor het maken van duurzame keuzes. Het geeft voor diverse Europese landen aan of een product wel of niet gerecycled dan wel gedetecteerd kan worden. Daarnaast biedt de infographic alternatieven voor duurzamere oplossingen.

Industriële verwerking
Andere producten die in de tuinbouw gebruikt worden, zoals kweek- en transporttrays, zijn ook recyclebaar, maar worden in het post industriële circuit verwerkt. Het Leusdense bedrijf wil de materialenkringloop sluiten door o.a. retourstromen vanuit de retail op te zetten. De polystyreen (PS) producten die op deze wijze terugkomen worden in huis bij Modiform gerecycled.

Vanuit de Europese wetgeving wordt geëist dat verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar moeten zijn en het doel is om in 2030 55 procent van alle kunststoffen te recyclen. Jan van Brummelen, director Production Modiform: “Wij merken elke dag weer dat de hoeveelheid en diversiteit aan eisen en wet- en regelgeving voor producten in Europa voor onduidelijkheden zorgt. Zo geldt in Groot-Brittannië bijvoorbeeld vanaf april 2022 dat kunststofverpakkingen minstens dertig procent recyclaat moeten bevatten, anders moet een plastic tax van 200 pond per ton worden betaald. En Zweden zet in op het ontwikkelen van sorteersystemen die ook zwarte kunststoffen met carbon black kunnen recyclen.”