Ga naar hoofdinhoud

“Mobiel wegen scheelt ons heel veel kostbare tijd”

HKS Metals uit ’s-Gravendeel nam recent een tweede Pfreundt BGW-1 weegsysteem in gebruik. Het mobiele systeem, geleverd door GrootJebbink, levert de onderneming een enorme tijdwinst op. Bovendien blijft het financiële risico beperkt tot een minimum.

Het weegsysteem is gemonteerd tussen de grijper en de steel van de overslagkraan en weegt de inhoud van de grijper. De kraanmachinist leest het gewicht af op een display in zijn cabine. Hij kan het te laden gewicht instellen, waarna het systeem óf aftelt, óf optelt tot de ingestelde hoeveelheid is geladen. “Die manier van werken scheelt niet alleen ons een heleboel kostbare tijd; ook de chauffeurs zijn eerder weer van het terrein. Uiteraard met het juiste gewicht in hun trailer”, aldus Marco Disco.
Voordat HKS Metals werkte met het mobiele weegsysteem, werd een vrachtwagen geladen en naar de weegbrug gereden om het gewicht te controleren. Als dat niet klopte moest de chauffeur weer terug. Disco: “Er werd toen veel op en neer gereden. Dat kost onnodig veel tijd en handling. Bovendien is het financiële risico te groot, zeker met de huidige prijzen voor non-ferro. We willen er dan ook zeker van zijn dat het gewicht klopt.”

De nieuwe weegunit is het tweede Pfreundt-systeem dat HKS Metals in gebruik heeft. In 2004 besloot het bedrijf reeds tot de aanschaf van een mobiele weegunit. Samen met Kuiken, de leverancier van de Sennebogen overslagkraan die destijds werd gekocht, werden diverse weegsystemen kritisch bekeken.