Ga naar hoofdinhoud

Minister Cramer ontvangt eerste gerecyclede jeans

Op donderdag 22 mei werd tijdens een de manifestatie `Grondstoffen op waarde geschat!` in het Museon in Den Haag de eerste gerecyclede jeans gepresenteerd.

De presentatie vloeide voort uit een door de overheid opgezet project om 6 verschillende ketens te laten produceren volgens het cradle-to-cradle-principe. Dit betekent dat materialen van bestaande producten volledig worden gebruikt om er nieuwe producten van te maken. Zo wordt de hoeveelheid afval tot een minimum beperkt en wordt efficiënter omgesprongen met steeds schaarsere en duurdere grondstoffen. De jury, die de verschillende ketens beoordeelden op hun resultaten bestond o.a. uit Minister van VROM, Jacqueline Cramer, Alexander Rinnooy Kan (SER) en Bart Jan Krouwel (Rabobank).

De keten textiel en kleding werd vertegenwoordigd door verschillende bedrijven in uit de keten namelijk; KICI (kledinginzameling), Wieland Textiles (soorteerbedrijf), Frankenhuis & Zn (textielverwerking), Alcon advies, TNO (technische ondersteuning), Ten Cate (spin- en weverij), Modint (brancheorganisatie) en DutchSpirit (duurzaam modelabel). Dit samenwerkingsverband heeft onder de naam `Jeans for Jeans` de eerste spijkerbroek ontwikkelt gemaakt van oude jeans en waarmee een besparing van tenminste 40 procent aan grondstoffen is gerealiseerd. Een geweldige milieuwinst en helemaal volgens het crade-tot-cradle principe.

De minister kreeg op deze dag een van gerecyclede jeans gemaakte rok en gilet aangeboden.