Ga naar hoofdinhoud

Minder sloopauto’s maar meer autobatterijen ingezameld

Foto: Shutterstock

Vorig jaar werden er ongeveer 5.000 minder sloopauto’s aangeboden bij autodemontagebedrijven dan in 2020. Het percentage gewicht dat van deze auto’s gerecycled werd, de recyclingprestatie, lag wel iets hoger. Ook het aantal kilo’s ingezamelde lithium-ion batterijen uit auto’s nam toe, zo meldt Auto Recycling Nederland (ARN)

Het aantal sloopauto’s daalde van 225.804 in 2020 naar 220.926 in 2021. Toch werden er meer lithium-ion batterijen uit auto’s ingezameld. In 2021 is via ARN 127.537 kilogram aan lithium-ion batterijen ingezameld, tegenover 121.020 kilogram in 2020. Daarvan is 59.465 kilogram gerecycled. De rest, 68.072 kilogram, werd opnieuw gebruikt.

Relatief meer gerecycled

Ook steeg de recyclingprestatie van 98,3 procent naar 98.7 procent. Volgens ARN komt de stijging van de recyclingprestatie doordat er relatief minder autowrakken naar buitenlandse shredderbedrijven zijn gegaan. Zo schrijft ARN in het duurzaamheidsverslag.

Recyclen of tweede leven

Van auto’s die binnenkomen voor de sloop worden eerst de vloeistoffen er uit gehaald. Dit gaat voor recycling door hiervoor gespecialiseerde bedrijven. De bruikbare onderdelen krijgen vaak een tweede leven. Zoals de startmotor, versnellingsbak of de koplampen. Wat overblijft gaat naar een shredderbedrijf. De metalen die hierna overblijven, zoals ijzer, koper en aluminium, worden gescheiden en teruggewonnen voor de metaalverwerkende industrie. Het restmateriaal gaat voor verdere verwerking naar de post-shredderfabriek waar de stoffen voor hergebruik worden gescheiden in metalen, mineralen, vezels en kunststoffen.