Algemeen

Zeven milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, Stichting Natuur & Milieu en het WNF, zien niets in het wetsvoorstel van minister Stientje van Veldhoven om plasticgebruik te verminderen. Nederland doet het minimale dat moet, en het ontbreekt het kabinet aan visie en leiderschap, zegt Rob Buurman van Recycling Netwerk Benelux.

Afgelopen week, aan het eind van de inspraaktermijn, reageerden de milieuorganisaties op het wetsvoorstel dat de minister in juni indiende. De organisaties zijn niet tevreden over het wetsvoorstel. “Het ontbreekt aan visie en de regering doet niets meer dan volgens Europese regels moet”, vertelt Buurman tegen duurzaambedrijfsleven.nl. “Terwijl dit het uitgelezen moment is om meer te doen tegen plasticafval. In maatschappij en bedrijfsleven is er momentum.”

Festivals en maaltijdbezorgers stappen bijvoorbeeld over op herbruikbare bekers en verpakkingen. En afvalverwerkers kunnen steeds beter en meer plastic scheiden. Buurman ziet dat de overheid dit soort initiatieven niet genoeg steunt. “Nu olie goedkoop is, heeft recycling het moeilijk. Ik zou dan graag zien dat de overheid recycling stimuleert, maar dit gebeurt niet.”

Al voordat het wetsvoorstel klaar was, stelden de milieuorganisaties regels en maatregelen voor die de minister kan meenemen. Recycling Netwerk Benelux en co. vinden dat ze niet serieus genomen zijn en dat het wetsvoorstel niet ver genoeg gaat. Zo moet er statiegeld op alle verpakkingen komen en moeten blikjes met plasticlaag ook onder de regels vallen.

Het wetsvoorstel is gebaseerd op een Europese richtlijn over wegwerpplastic. De Europese milieulobby werkte hard om deze lichtlijn strikt genoeg te maken. Nu lijkt het alsof de regels van die richtlijn niet ver genoeg gingen, gezien de klachten van de (Nederlandse) organisaties.

Is het dan terecht om daar nu over te klagen? Buurman: “Toen de richtlijn werd voorgesteld, was er maar een jaar om hem rond te krijgen, voor er een nieuwe Europese Commissie zou komen. Dus moest er snel een richtlijn komen die voor alle partijen acceptabel was. Dit werd toen gedaan aan de hand van de top 10 soorten zwerfafval op stranden en dat is het fundament van de richtlijn en daarmee het Nederlandse wetsvoorstel.”

Buurman erkent dat er nog genoeg schoonheidsfoutjes in de richtlijn zitten. “Maar zo’n richtlijn geeft de lidstaten veel bewegingsvrijheid. Wij hoopten dat Nederland die zou pakken om strengere regels en maatregelen in te stellen. Maar die staan niet in het voorstel.”

Buurman verwacht wel dat de minister iets doet met de commentaren. “We hebben een serieuze stem en dit proces is nog niet voorbij. Er wordt ook in de Kamer nog over gesproken. Misschien neemt de regering onze ideeën niet helemaal over en dat vinden we niet leuk. Maar ik wil wel graag zien dat er íets gebeurt, dat er een visie komt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven