Algemeen

Over het nut van afval scheiden doen veel verhalen de ronde. Hier zitten hardnekkige fabels tussen, stelt Milieu Centraal. De milieuorganisatie kreeg vier stellingen voorgelegd.

  1. Na inzameling gaat gescheiden afval op een hoop. Dit is een fabeltje. Het is goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan één grote hoop gemengd afval. Soms wordt een partij ingezameld afval afgekeurd, omdat er te veel afval bij zit dat er niet in hoort. Daarom is het belangrijk zorgvuldig te scheiden.
  2. Afvalscheiden kost meer dan dat het oplevert. Fabeltje. Gescheiden afval levert geld op. Hiermee gaan de kosten voor het inzamelen en vervolgens het verwerken tot een nieuw product naar beneden.
  3. Afval kan net zo goed achteraf worden gescheiden. Deels een fabel, deels niet. Blikjes en ijzer kunnen heel goed met magneten uit het restafval worden gehaald, maar dat kan niet bij alle soorten afval. Papier, gft, textiel en glas kunnen alleen gerecycled worden als het gescheiden is ingezameld. Gft-afval plakt vast aan ander afval, waardoor het slecht te scheiden is. Bovendien kan er dan veel ‘vervuiling’ tussen zitten, zoals stukjes plastic. Alleen voor plastic verpakkingen en drinkpakken maakt het niet zoveel uit of die gescheiden worden ingezameld.
  4. Thuis afvalscheiden is een druppel op een gloeiende plaat. Fabel. Nederlandse huishoudens produceren op jaarbasis gezamenlijk zo’n 8.200 miljoen kilo afval. Het niet-gerecyclede afval van de bouwindustrie en landbouw is bij elkaar minder dan het niet-gerecyclede afval in huis.
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven