Ga naar hoofdinhoud

MRF: “Richt Digitaal Opkopers Register op consumenten”

Binnenhof in Den Haag. Foto: Shutterstock

Het wetsvoorstel voor het Digitaal Opkopers Register heeft voor metaalrecyclers nog een aantal flinke haken en ogen, die de wet lastig uitvoerbaar maken. Om de bezwaren vanuit deze branche bij de Tweede Kamer aan te kaarten, zat Peter Roest namens de Metaal Recycling Federatie in Den Haag bij het rondetafelgesprek over dit onderwerp. Zijn pleidooi: richt het het DOR tot contante handel vanaf particulieren en niet op de industrie.

In het wetsvoorstel van het DOR staat dat een groot aantal categorieën tweedehands goederen, materialen en metalen geregistreerd moet worden, en daarbij de personen die deze spullen aanbieden. Daarnaast moeten de goederen vijf dagen bewaard worden. De registratie zorgt al voor onevenredig veel administratieve last, maar ook het vijf dagen bewaren van bulk is voor veel recyclers geen haalbare kaart. “Natuurlijk zijn wij ervoor de drempel tegen diefstal en heling van metalen zo hoog mogelijk te maken”, zegt de federatie. “We hebben er grote moeite mee, zoals het voorstel er nu ligt”, zegt Peter Roest tegen de aanwezige kamerleden.

Handel in objecten

De wet lijkt vooral gebaseerd te zijn op handel in herkenbare objecten. Zoals sierraden, antiek, auto’s en andere zaken. Voor metaalrecyclers is dit een ander verhaal. “Wij werken met Bulk. Het bedrijf waar ik werk krijgt dagelijks 100.000 kilo metalen aangeleverd en veelal vanuit de industrie. Maar ook dit moeten wij met het nieuwe DOR registreren en vijf dagen vasthouden. Dat zijn ongeveer zeven vrachtwagens per dag dus 35 vrachtwagens die we over die vijf dagen moeten vasthouden”, legt Roest uit. Niet alleen is de praktische uitvoerbaarheid daarvan niet voor iedereen haalbaar, bedrijven komen ook in de knel met de afgegeven milieuregels.

Nog een doorn in het oog is de registratie van de verkoper. Roest: “Als een chauffeur een vracht komt brengen, dan moet die zich legitimeren. Die is alleen geen eigenaar van het materiaal. Ook dat maakt dat de wetgeving niet geschikt is voor industrie, maar gericht op handel vanuit consumenten”.

Roest legt uit aan de aanwezige kamerleden dat het binnen de branche gebruikelijk is dat de goederen langs verschillende partijen gaan, die er elk een waarde aan toevoegen. “We zouden elke keer opnieuw de registratie moeten doen en de vracht vijf dagen moeten aanhouden. Dat is bijzonder omslachtig. Dus beperk het DOR tot de contante handel vanaf particulieren. Daar ligt het probleem, als je dat goed registreert, dan is het in de rest van de keten ook goed afgedekt.”