Algemeen

Metaalleverancier pakt recyclen aan

Kansarmen op de arbeidsmarkt inzetten voor het recyclen van afvalstromen bij metaalleverancier MCB: dit is het winnende idee van een interne innovatiewedstrijd (‘Het Beste Idee van MCB’) van het Valkenswaardse bedrijf. Hierbij kan gedacht worden aan Wajongers, vluchtelingen of 65+ers, die bijvoorbeeld kapotte pallets zagen zodat het stophout voor de vrachtwagens wordt. Maar ook afvalstromen sorteren en plastic collibanden hakselen, die gebruikt worden om materiaal bij elkaar te houden.

Metaalcompagnie Brabant, gevestigd op industrieterrein De Schaapsloop in Valkenswaard, doet al veel aan het recyclen van materialen, maar het kan altijd beter. Johan Diels, procesoperator & arbotrainer: “Nu verzamelen we bijvoorbeeld colliband in zakken. Doordat er veel lucht bij zit, past er maar weinig in een zak en is de container zo vol. Als we de colliband eerst zouden hakselen en dan in zakken doen, past er veel meer in één container.”

Het recyclen gebeurt momenteel nog vaak tussen andere werkzaamheden door en is het versplinterd over verschillende afdelingen. Hierdoor is er minder overzicht over het gehele recycleproces. ‘De ideale situatie is een aparte afdeling op een vaste plaats, waar al deze werkzaamheden samen komen en gedaan worden door werknemers die zich alleen daar mee bezighouden. Voor MCB is dit een manier om enerzijds mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt een kans te geven en anderzijds haar steentje bij te dragen aan een beter milieu.”

Het winnende idee wordt nu verder uitgewerkt en wordt nog dit jaar uitgevoerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven