Algemeen

De geïnstalleerde windenergie is tegen 2030 wereldwijd meer dan verdubbeld en de geïnstalleerde zonne-energie gaat verviervoudigen. Deze verwachting spreekt het International Energy Agency (IEA) uit. Verder gaat het IEA ervan uit dat het aantal elektrische voertuigen met 1.389 procent gaat toenemen – van drie miljoen tot 125 miljoen. In 2040 is dit aantal gestegen tot 300 miljoen.

Op deze manier krijgt de groene economie steeds meer gestalte. En het goede nieuws is dat hiervoor veel metaal nodig is. Casper Burgering, senior econoom Industriële Metalen bij ABN Amro, schrijft in zijn column in het vakblad Vraag & Aanbod echter over de keerzijde. In het productieproces van primair metaal – dus van metaalerts tot metaal – is veel energie nodig, zoals elektriciteit, gas en olie. Dit rijmt niet goed met de groen economische doelstellingen om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen.

Recycling kan hierin veel betekenen. Want bij de productie van secundair metaal is aanzienlijk minder energie nodig. Dit leidt tot minder milieuschade. Daarbij komt dat de recyclegraad van metaal relatief hoog is en dit draagt weer bij aan een afnemende dreiging van grondstofschaarste. Per metaal zijn er echter wat verschillen.

Aluminium (benodigde energie secundair als % van benodigde energie primair: 5-8% en recyclegraad: 50%).

‘Ingeblikte elektriciteit’ wordt dit metaal genoemd. De productie van primair aluminium vergt heel erg veel energie. Stel, we maken van elk basismetaal (aluminium, koper, nikkel en zink) één ton geraffineerd materiaal uit ertsen. Van het totale energieverbruik van de vier ton geproduceerd primair basismetaal komt 52% voor rekening van de productie van aluminium. Bij de productie van secundair aluminium – dus met schroot als belangrijkste input – is de energiebesparing enorm. En hierbij komt dat ook de recyclegraad van aluminium hoog is.

Koper (benodigde energie secundair als % van benodigde energie primair: 13-149% en recyclegraad: 33%)

Hoe schoner en zuiverder het koperschroot, des te minder energie nodig is om het koperschroot te verwerken. Zo is voor het verwerken van het zogenoemde ‘no.1 scrap’ – schoon van uiterlijk, onvermengd en ongecoat – slechts 13% energie benodigd van de totale energieconsumptie via het primaire proces. Bij het verwerken van minder schoon koperschroot neemt het energieverbruik toe. Voor het verwerken van ‘no.2 scrap’ is dit 61%. Bij het sterkst vervuilde schroot kan het energieverbruik oplopen tot 149%. Dan levert recycling vanuit milieuoverwegingen geen winst meer op.

Nikkel (benodigde energie secundair als % van benodigde energie primair: 11% en recyclegraad: 46%)

Bij de productie van secundair nikkel is maar relatief weinig energie nodig. De curve van de recyclegraad is door de jaren heen relatief stijl. Dat komt mede door technologische verbeteringen rondom nikkelschrootrecycling. Ook de sterke groei van het aantal bedrijven dat zich toelegt op deze specifieke tak van sport heeft bijgedragen.

Zink (benodigde energie secundair als % van benodigde energie primair: 8-46% en recyclegraad: 17%)

Zink wordt veel gebruikt als legering en dit maakt dat de recyclegraad laag ligt. Je kunt het recyclen niet direct koppelen aan de totale gerecyclede zinkhoeveelheid. Zo is messing schroot – een legering van koper (55-70%) en zink (45-30%) – een belangrijke bron voor zinkrecycling. En ook wordt zink voor een groot deel als legering gebruikt in de staalsector.

Vanwege de duurzaamheidsvoordelen levert de metaalrecycling een belangrijke bijdrage aan de groene economie. Er komt echter voor lange tijd nog een groot deel van de totale metaalbehoefte vanuit de primaire metaalproductie komen en hier ligt de energie-efficiency een stuk lager. Maar per saldo kun je van een win-win situatie spreken.

1 reactie op “‘Metaal gaat het maken in de groene economie’

  1. Jan Gerrits schreef:

    Het op dit moment gerealiseerde % metaal wat gerecycled wordt, is een belangrijk gegeven. Maar zeker bij lagere percentages gerecycled metaal, is het interessant te weten, waar dit metaal dan terecht gekomen is.
    Dit met als doel het wel gerecyclede percentage te kunnen verhogen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven