Algemeen

Finland gaat in stappen honderd miljoen euro investeren in een nieuwe Nederlandse technologie waarmee olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval. De Nederlandse innovatie is ontwikkeld door een succesvolle spin-off van de Universiteit Twente en wordt toegepast bij Scandinavische houtzagerijen, waar de afvalstroom zaagsel gebruikt wordt.

Het gaat in eerste instantie om de aanschaf van één fabriek, een order van 25 miljoen euro, maar de klant heeft al aangegeven er nog drie te willen, waardoor de totale order uitkomt op 100 miljoen euro. Opmerkelijk is dat de prefab-fabrieken gebouwd worden in Nederland, maar in Finland ter plaatse in elkaar worden gezet. De bouw van één fabriek in Scandinavië is goed voor 100 fulltime banen in Nederland.

Het project wordt uitgevoerd door TechnipFMC’s kantoor in Zoetermeer. Deze onderneming is beursgenoteerd aan de NYSE in New York en de beurs in Parijs. De technologie, die oorspronkelijk werd ontwikkeld door de Universiteit Twente, wordt geleverd door de Enschedese onderneming BTG-BTL. Plaatsgenoot Zeton tekent voor de fabricage van de kern-unit voor de fabriek.

De pyrolyse-technologie van BTG-BTL, mede ontwikkeld met financiële steun van het Topsectoren Programma van het ministerie van Economische Zaken, wordt momenteel al met succes toegepast in de Hengelose fabriek Empyro. Hier wordt uit houtresten olie gemaakt voor de energievoorziening van de fabriek van FrieslandCampina in het Achterhoekse Borculo. De CO2-besparing die daar wordt bereikt is 24.000 ton per jaar en er wordt jaarlijks tien miljoen m3 aardgas bespaard. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 8.000 huishoudens.

BTG-BTL biedt een techniek aan waarbij door middel van pyrolyse uit natuurlijk restafval een hernieuwbare ruwe olie kan worden gegenereerd. Bij pyrolyse worden grondstoffen, zoals zaagsel of bermgras, zonder zuurstof verhit tot ongeveer 500 graden Celsius, waardoor ruwe bio-olie ontstaat. Dit proces duurt met deze techniek een paar seconden, waar de natuur daar enkele miljoenen jaren voor nodig heeft.

De geproduceerde olie kan op allerlei manieren verwerkt worden, onder andere in de industrie voor de vervanging van aardgas of stookolie, maar het kan na bewerking ook gebruikt worden als transportbrandstof in auto’s, vliegtuigen en schepen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van restafval hoeven er geen extra bomen gekapt te worden of landbouwgrond te worden geofferd voor het verbouwen van de grondstoffen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven