Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe sorteerinstallatie PreZero haalt meer grondstoffen uit bouw-en sloopafval

Foto: PreZero

Een nieuwe sorteerinstallatie voor bouw- en sloopafval van PreZero in Groningen gaat zorgen voor een betere scheiding van deze materiaalstromen. Zo zorgt de installatie voor 20 procent meer recyclebaar hout voor toepassingen in nieuwe producten.

De installatie, met een capaciteit van 160.000 ton gemengd bouw- en sloopafval per jaar, draait met technologie als optische infrarood scheiders, non-ferro scheiders en nieuwe zeeftechnieken. Met deze technieken krijgt het bedrijf de stromen beter gesorteerd waardoor er meer materiaal teruggewonnen kan worden. De optische scheiders kunnen uit gemengde reststromen hout herkennen. Deze houtdelen worden met perslucht van andere materialen gescheiden. Vervolgens wordt het hout verder gesorteerd tot een kwaliteit die geschikt is voor de spaanplaatindustrie.

Optische scheiders worden ook gebruikt om de kwaliteit van het puin te verbeteren, zodat het ingezet kan worden voor wegenbouw en verwerking in beton.

“Deze nieuwe installatie stelt ons in staat een grote verscheidenheid van bouwafvalstromen om te zetten in hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten, zoals bouw- en verhardingsmaterialen, spaanplaat en ijzerproducten”, vertelt Paul Valster, directeur Value Chain Bouw- en Sloopafval van PreZero.

Foto: PreZero