Ga naar hoofdinhoud

Meer loon voor werknemers van afvalbedrijven

Foto: Shutterstock

Ruim 7.000 werknemers van afvalverbranders, servicebedrijven, afvalinzamelaars en procesbedrijven krijgen er de komende twee jaar ruim 7,25 procent loon bij. Daarnaast verdwijnen de jeugdschalen voor jongeren tot 20 jaar. Zo meldt de Nederlandse vakbond FNV.

Per 1 april kregen werknemers er drie procent bij. Op 1 november komt daar een half procent. In 2023 herhaalt deze verhoging zich, met drie procent in april en een half procent in november. Per 1 januari van het komende jaar gaat ook de eindejaarsuitkering omhoog met een kwart procent omhoog naar drieënhalf procent. Met de afgesproken loonstijgingen verdienen alle werknemers, ook uitzendkrachten, binnen 2 jaar na indiensttreding minimaal € 14 per uur.

Jeugdschalen

Ook de jeugdschalen verdwijnen met de nieuwe CAO. Daarmee hoopt de FNV de afvalsector ook aantrekkelijker te maken voor jongeren. Deze groep kreeg voorheen betaald op basis van de leeftijd. Nu gaat dat op basis van het werk dat ze doen. Ook de onderste loonschalen uit de cao. Dit betekent dus meer loon voor deze groepen.

Inflatie

De nieuwe cao Grondstoffen, Energie & Omgeving (GEO) loopt van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2024. Vakbonden en werkgevers hebben wel afgesproken om in het vierde kwartaal van 2023 weer naar de cao te kijken, met oog op de inflatie. Als het inflatiecijfer stijgt, kan dat een reden zijn voor een herziening.

Bron: FNV