Ga naar hoofdinhoud

Meer focus op circulariteit in interieurontwerpen

EG Photography

Eenvoudig gezegd betekent circulair ontwerpen het gebruik van materialen en ruimtes die zijn hergebruikt, en deze zodanig inzetten dat ze in de toekomst opnieuw kunnen worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld een café opzet, heb je een toonbank of bar nodig om te serveren. In een huis zijn houten shutters van INHUIS juist nodig. Een circulair interieurontwerp zou gerecycled hout gebruiken voor het maken van de toonbank en het zo min mogelijk verwerken, zodat het na het huidige gebruik een nieuwe bestemming kan krijgen. Over het algemeen geldt dat hoe minder een materiaal wordt verwerkt, hoe gemakkelijker het kan worden hergebruikt. Circulair ontwerp stimuleert bedrijven en particulieren om creatief na te denken over hun panden, wat steeds meer gedaan wordt, zoals je in het recycle nieuws kunt lezen. Hieronder lees je meer over hoe circulariteit gebruikt wordt in het interieur.

Als ontwerper in welke discipline dan ook, is het nu cruciaal om op de hoogte te zijn van circulaire ontwerpprincipes en deze te volgen. Volgens de Ellen Macarthur Foundation (de toonaangevende organisatie die campagne voert voor een circulaire economie), wordt 80 procent van de milieueffecten namelijk bepaald in de ontwerpfase. Het is dus absoluut aan alle ontwerpers om deze duurzame manier van denken te gaan implementeren om zo een ecologisch interieurontwerp te creëren. Houten shutters van INHUIS kunnen hier bijvoorbeeld bij helpen.

Ontwerpers moeten een veel beter begrip hebben van de materialen die ze specificeren: waar ze vandaan komen, hoe ze worden gemaakt, verwerkt, getransporteerd, geïnstalleerd en, cruciaal, wat er gebeurt bij de deconstructie (einde van de levensduur).

We raden aan om de 3 principes van circulair ontwerp te volgen:

  1. Ontwerp verspilling en vervuiling weg
  2. Houd producten en materialen in gebruik
  3. Natuurlijke systemen regenereren

De voordelen van het volgen van deze ideeën zijn enorm!

Op macroschaal zou de overgang naar een circulaire economie betekenen dat we afstappen van het huidige ’take-make-waste’ lineaire productiemodel, en in plaats daarvan verspilling en exploitatie van hulpbronnen uit onze transacties en interacties verwijderen. De mode-industrie moet de hoeveelheid stofafval drastisch terugdringen en ook interieurontwerpers kunnen een circulaire aanpak in hun werk opnemen. Dus, hoe zou dit eruit kunnen zien voor het interieurontwerp van je bedrijfspand of woning?

●        In plaats van meubels specifiek in één ruimte te plaatsen, zouden we vrijstaande units kunnen ontwerpen die elders kunnen worden hergebruikt of doorverkocht. Deze kunnen off-site worden gemaakt, wat minder kostbare tijd ter plaatse betekent tijdens de bouw of renovatie.

●        Meubels en houten shutters van INHUIS kunnen worden gemaakt van gerecyclede materialen.

●        Vloeren zijn iets problematischer, maar materialen zoals samengesteld eiken zijn efficiënt omdat er maar een kleine hoeveelheid hoogwaardig geoogst hout wordt gebruikt. Tegels zijn minder gemakkelijk te hergebruiken, dus waar mogelijk moeten we alternatieven hiervoor onderzoeken.

●        Een probleem met het gebruik van vrijstaand meubilair is dat het meer ruimte in beslag neemt, dus als interieurontwerpers moeten we nog efficiëntere manieren vinden om de beschikbare ruimte te maximaliseren.

Het enige nadeel van een circulaire benadering van de inrichting van je huis of bedrijfspand is dat er mogelijk een iets grotere ruimte nodig is, wat gevolgen heeft voor de kosten.