Ga naar hoofdinhoud

Medische producten van ziekenhuisafval

Het eerste geregistreerde instrument van gerecycled ziekenhuismateriaal. Foto: Renewi

Afval uit operatiekamers kan opnieuw gebruikt worden om nieuwe medische producten te maken. Dit deden onderzoekers van de TU Delft samen met het Maasstad Ziekenhuis. Het eerste product dat is gemaakt is een instrumentenopener. Het is het eerste medische product ter wereld dat volledig gemaakt is van ziekenhuisafval.

Onderzoekers Bart van Straten en Tim Horeman van de Delftse onderzoekslijn ‘Sustainable Sugery’ ontwikkelden samen met het Maasstad Ziekenhuis een methode om van polypropyleen inpakpapier een nieuw product te maken. Polypropyleen inpakpapier wordt gebruikt om medische instrumenten in te pakken en te steriliseren.

Voor dit onderzoek haalde afvalverwerker Renewi het schone inpakpapier in speciale zakken op, nadat het was gebruikt op de operatiekamer van het Maasstad Ziekenhuis. Daarna werd het omgesmolten.

Het is de onderzoekers gelukt het inpakpapier om te smelten en er medische hulpmiddelen van te maken. Zoals een instrumentenopener. Het ‘blauwe kruisje’ zoals de opener ook wel wordt genoemd, houdt scharnierende instrumenten tijdens het was- en desinfectieproces in een open positie zodat die beter gereinigd kunnen worden.

De mogelijkheden van het gebruik van gerecycled ziekenhuismateriaal. Foto: Renewi

Vervuiling door ziekenhuizen

Ziekenhuizen zijn goed voor 7% van aan de totale CO2-uitstoot in Nederland. Dit komt vooral door de snelgroeiende afvalhopen van ziekenhuizen door bijvoorbeeld het toenemend gebruik van wegwerpproducten. In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar 1.3 miljoen kilo polypropyleen inpakpapier gebruikt. Verbranding van het afval laat de CO2-uitstoot stijgen.