Ga naar hoofdinhoud

Marc Cornelissen Brightlands Award 2022 voor circulaire meubelmaker

Ricco Fiorito, winnaar Marc Cornelissen Brightlands Award 2022. Foto: Marc Cornelissen Brightlands Award/Marcel van Hoorn.

Ricco Fiorito is uitgeroepen tot winnaar van de Marc Cornelissen Brightlands Award 2022. De aanmoedigingsprijs voor talentvolle duurzaamheidspioniers. Samen met Leo Schraven is Fiorito bedenker van het Cooloo-concept. Dat is een technologie om de (meubel)industrie duurzamer te laten produceren.

Aan de award is een geldprijs van 35.000 euro verbonden, bedoeld om de circulaire ambities van de winnaar verder vorm te geven. Fiorito kreeg de award uit handen van gedeputeerde Stephan Satijn (economie, Brightlands), tijdens de Award Ceremony op Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Door een combinatie van modelleertechnieken wordt in het Cooloo-concept een meubel uit één stuk gemaakt en geconserveerd. Volgens juryvoorzitter van de Marc Cornelissen Brighlands Awards, Emmo Meijer, heeft het concept van Cooloo veel mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. Ook buiten de meubelbranche. En dat zal volgens de jury ongetwijfeld kunnen leiden tot veel nieuwe partners die ook met dit concept aan de slag kunnen.

In het aanwijzen van de winnaar keek de jury naar innovatie, leiderschap en impact op de circulaire transitie. Ook de impact van de beoogde stap voorwaarts die met de geldprijs van 35.000 euro kan worden gezet woog mee in de beslissing.

Recordaantal deelnemers

In totaal deden dit jaar 28 deelnemers mee in de strijd voor de award. Een recordaantal. Uit die groep selecteerde de jury zes finalisten voor de pitchrondes. Daaruit kwamen drie kanshebbers voor de award naar voren. Naast de winnaar waren dat Linda Klunder, co-founder bij Kumasi Drinks en Max Dijkstra van Reefsystems. Kumasi Drinks gaat de strijd aan tegen voedselverspilling en maakt frisdranken van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Het bedrijf Reefsystems wil op grote schaal en klimaatneutraal marine-ecosystemen herstellen door het gebruik van kunstmatige riffen.

De award

De Marc Cornelissen Brightlands Award werd in 2017 voor het eerst uitgereikt. Deze was toen voor de Rotterdamse hoogleraar Martine Bouman. Een jaar later ging de award naar malariabestrijder Bart Knols. Na twee jaar ‘pauze’ vanwege corona was het vorig jaar Panos Kouris die de award won.