Algemeen

In Bergen aan Zee staat sinds kort een bijzondere container: de ‘Make Love Not Waste’-recyclecontainer. Met die slogan hoopt de organisatie van Make Love Not Waste dat strandbezoekers zich meer bewust worden van de troep die ze achterlaten. De container staat voor strandpaviljoen De Jongens & Surfschool Bergen aan Zee.

In de container kunnen plastic flesjes, blikjes en glazen flessen worden gedeponeerd voor recycling. Voor het overige afval blijven badgasten aangewezen op de blauwe afvalbakken. De recyclebak is een idee en ontwerp van de Bergense cleanup-organisatie Love Not Waste.

De organisatie is zomers al veel actief op het strand. Zo wordt er elke week met kinderen van het surfkamp een ‘cleanup-spel’ gespeeld, waarbij strandafval wordt verzameld. De organisatie richt zich met de nieuwe container vooral op strandgangers van 16 jaar en ouder.

“We zijn erg tevreden over de eerste week”, zegt initiatiefneemster Gaby van Wonderen tegen Flessenpost uit Bergen. “De recyclebox valt op, wordt intensief gebruikt en de reacties zijn positief. In plaats van een negatief wijzend vingertje, dragen we een positieve boodschap uit. Bovendien biedt de box mogelijkheid om je afval te recyclen. We vinden het belangrijk dat we aantonen dat recycling ook in het publieke domein wordt gestimuleerd en niet alleen voor bij de huishoudens thuis.”

Het afval komt uiteindelijk samen in vier verzamelbakken. De organisatie telt en voert het gescheiden af in de stromen Glas & PMD. Op deze manier wordt data verzameld over strandvervuiling en komen goed te recyclen materialen niet onnodig in de reststroom terecht. “Uiteindelijk hopen we dat gescheiden afvalstromen de standaard wordt, maar we onderkennen de vele uitdagingen, bijvoorbeeld de hogere kosten en vervuiling van de stromen door het verkeerd weggooien, waardoor nasortering nodig is.”

De recyclecontainer blijft tot het einde van de zomervakantie op het strand staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven