Algemeen

Het scheiden van afval kun je beter aan machines overlaten dan aan de mens. En dus zouden al die afvalbakken op straat kunnen verdwijnen, als de gemeente het huisvuil na inzameling door een machine laat sorteren. “Machines zijn goedkoper en milieuvriendelijker en het is gemakkelijker voor de consument.”

Dit zei professor Raymond Gradus, hoogleraar economie en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit, deze week op Radio 1. “Per burger produceren we zo’n 400 kilo afval per jaar. Hiervan is 25 procent GFT, 25 procent papier, textiel en plastic en 50 procent is restafval. Papier en textiel wordt in belangrijke mate hergebruikt. Restafval wordt verbrand.”

Plastic moet gerecycled worden, maar dit is nog niet zo gemakkelijk. “Plastic afval wordt heel veel gescheiden”, zegt Gradus. “Het merendeel van het plastic kan echter niet worden hergebruikt. Mijn pleidooi is ook om dat aan machines over te laten. Machines zijn heel goed in staat om er precies de juiste soorten plastic uit te halen. De harde soorten kunnen het best gerecycled worden. De folies, die je veel in Nederland vindt, kun je eigenlijk heel moeilijk hergebruiken.”

In Rotterdam hebben ze een systeem van nascheiding, vertelt de hoogleraar. “Dit betekent dat een machine het bruikbare materiaal uit het restafval haalt. Alles kan dan dus gewoon in één afvalbak.” En de machine kan het beter dan de mens, aldus Gradus. “Hier is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een machine kan het goedkoper, milieuvriendelijker en de consument vaart er ook wel bij, want het is een stuk gemakkelijker.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven