Algemeen

Blokjesfabrikant Lego wil binnen tien jaar geen nieuwe fossiele grondstoffen meer gebruiken voor plasticproductie. Daarom investeert het bedrijf nu in het vinden van recyclingmethoden en alternatieve materialen.

Lego maakte vorige week haar ambities officieel bekend. Het is voor het eerst dat het bedrijf zichzelf een harde deadline geeft voor de duurzame ambities. In 2017 liet Lego al weten dat het meer biobased plastic wilde maken en op pad wilde naar een duurzame toekomst. Hoe snel dit zou gaan, was tot nu toe onbekend.

Het speelgoedbedrijf onderzocht de afgelopen jaren de mogelijkheden van een toekomst zonder nieuw, fossiel plastic en concludeerde dat het in tien jaar moet lukken. “Ik denk dat we geleidelijk vooruitgang zien en op een gegeven moment een paar grote stappen”, zei Lego-CEO Niels Christiansen tegen een Deense krant. Het bedrijf investeert enkele miljoenen in de transitie naar tweedehands en biobased plastic.

Over hoe Lego het doel concreet wil bereiken, is weinig bekend. Eerder bracht Lego wel een set van biobased plastic uit. Die set bevatte echter niet de karakteristieke harde, kleurrijke blokjes van Lego. Daarvoor is de techniek nog niet ver genoeg. Ook gerecycled plastic heeft vaak niet de eigenschappen die Lego wil hebben: de blokjes moeten veel kleur hebben, heel hard zijn en lang meegaan. Chirstiansen bevestigde dat de blokjes ook na 2030 nog net zo kleurrijk zouden zijn als nu.

Lego is gemaakt van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), een harde plasticsoort. Dit plastic is in principe recyclebaar, maar vraagt wel om een schone stroom van puur ABS. Bovendien moet het gerecyclede ABS vaak met ‘vers’ materiaal gemengd worden voor het gewenste resultaat. Het is dus aan Lego om, samen met de recycling- en plasticindustrie, een manier te vinden om ABS circulair te maken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven